ETC Umeå
Debatt: Stoppa den psykiska ohälsan bland transpersoner
ETC Umeå
Att vara transperson ska inte behöva vara förknippat med psykisk ohälsa, hot och hatbrott, skriver två företrädare för Ung vänster.Det är skribenten och inte ETC Umeå som står för åsikten.
Många unga bär själva på egna erfarenheter av att må dåligt eller känner någon som gör det. Det kan ta sig uttryck på många olika sätt. Inte alla har någon de vill eller vågar prata med och det kan vara väldigt tungt att bära själv. En del mår så dåligt att de helt enkelt inte orkar mer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Självmord är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa och den vanligaste dödsorsaken för unga människor upp till 24 år. Varje år tar omkring 1 500 människor sina liv. Vissa grupper är särskilt utsatta, inte minst på grund av omgivningens fördomar och hat. Transpersoner är en sådan. En tredjedel av alla transpersoner har under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv.
Det kan finnas olika orsaker till att man inte orkar leva längre. Många transpersoner har upplevt kränkande behandling, hot eller våld och många känner sig otrygga eller ensamma i sin vardag. Att inte få den hjälp och det stöd man behöver kan bidra till att man inte klarar mer.
Det behöver inte vara så. Att vara transperson ska inte behöva vara förknippat med psykisk ohälsa, hot och hatbrott. Att vara transperson ska inte behöva vara förknippat med någonting särskilt alls.
Den ökande ohälsan för unga är tätt sammankopplad med de kraftiga nedskärningar och försämringar som gjorts i välfärden. När kommuner skär ner på kurators- och skolpsykologtjänster i skolorna, när de sparar in på öppettiderna på ungdomsmottagningen och när rekryteringen av personal går segt, så går det direkt ut över tillgången på hjälp och stöd.
Många transpersoner möter fördomar, gammaldags regler och långa köer. Möjligheten till hjälp och stöd ser dessutom väldigt olika ut, beroende på var man bor. Ingen ska behöva resa över halva landet för att få kompetent vård.
Risken för att må dåligt, bli utsatt för våld i sin relation eller bara behöva prata med någon är lika stor oavsett vilken kommun man tillhör. Det borde därför vara en självklarhet att kunna få det stöd man behöver, oavsett var man bor.
Att prata om psykisk ohälsa och självmord kan vara väldigt svårt. Det finns fortfarande många tabun förknippade med att må dåligt. Därför samlar Ung vänster in pengar till organisationen Suicide Zeros kampanj HBTQ förebygger självmord.
Att börja prata om psykisk ohälsa och dess konsekvenser är ett viktigt steg. Det är när vi håller ihop och stöttar varandra som vi är som starkast.