Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stoppa brotten mot Sveriges urfolk

Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

ETC nyhetsmagasin

Svenska kyrkan måste ta sitt ansvar för att stävja hatbrotten mot samer, skriver företrädare för bland annat Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Under 400 år har den svenska staten koloniserat och förtryckt det samiska folket. Idag är den samiska kulturen fortsatt trängd från många håll. Samisk mark förstörs och exploateras, särskilt genom gruvor, vindkraft och skogsavverkningar. Samtidigt som koloniseringen fortsätter bedrivs rasism och diskriminering mot samer helt öppet utan att de styrande bryr sig.

Även Svenska kyrkan har under århundraden medverkat till koloniseringen av Sápmi. Under senare delen av 1600-talet påbörjade kyrkan tvångskristnandet av samerna. Den traditionella religionen förbjöds, jojken sågs som ett djävulens verktyg, nåjdtrummor togs i beslag och brändes på bål. Senare tiders rasism och nedvärdering tog sig många uttryck; listan kan göras lång.

Till skillnad från svenska staten tog Svenska kyrkan år 2012 fram en Vitbok om den historiska relationen mellan samerna och kyrkan, i syfte att skapa förutsättningar för försoning. Arbetet har pågått under flera år och den 24 november i år kommer Kyrkomötet inleda ett 10-årigt projekt, där kyrkan ska utreda sin skuld och utarbeta sitt arbete om hur samer ska kunna få mer inflytande i Svenska kyrkan, med en förlåtelsegudstjänst. Men det får inte sluta där, med fina ord. När kyrkan har bett om ursäkt måste den också visa det genom handling.

Miljöutskottet i Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) har tagit fram en handlingsplan för ett förändrat skogsbruk som innebär att kyrkans skogar inom renskötselområdet ska förvandlas till kyrkoreservat. En sådan lösning skulle innebära en tydlig vilja till försoning och kunna accepteras av stora grupper av samer. Kyrkan har symboliskt antagit ILO:s konvention nummer 169 om urfolk och stamfolk. Därmed bör kyrkan leva upp till det genom att samråda med urfolket i alla frågor som rör samer.

Efter att Girjas Sameby den 23 januari 2020 av Högsta domstolen tilldömdes upplåtelserätt gällande jakt och fiske på samebyns året-runt-marker eskalerade rasismen med hot om våld mot samebyns medlemmar. Hatet mot samer har också getts utrymme på en morgontidnings ledarsida.

TV4s program ”Samehatarna” (kan ses på TV4 Play), framkommer det att den lokala polisens utredare på sin privata Facebook-sida skriver negativt om renskötseln. Utredningar läggs ner föregivande brist på bevis, trots att skoterspår på platsen leder fram till ett bostadshus. Förhör sker inte ens när det finns namn på misstänkta. Det redan låga förtroendet för polisens vilja att finna förövarna fördjupas därmed ytterligare.

Regering, riksdag och statliga myndigheter måste ta krafttag för att stävja dessa brott mot Sveriges och EU:s enda erkända urfolk. Polisen måste få särskilda resurser för att prioritera denna typ av brott och kunna göra grundliga utredningar så att brotten klaras upp.

Svenska kyrkan som är en stark samhällsdebattör måste ta sitt ansvar, så som ViSK redan gjort genom ett officiellt uttalande i riksmedia. Där pekar ViSK på bristerna och menar att rubriceringen borde vara hatbrott och inte skadegörelse eller stöld av egendom.

i önskar att alla oberoende av ursprung och etnicitet ska kunna leva sida vid sida. Vi uppmanar folk att våga stå upp för ett mångkulturellt och inkluderande samhälle.

Henry Svonni, fjällsame och kandidat till stiftsfullmäktige i Härnösands stift

Lilian Mikaelsson, skogssame och renägare

Erik-Oscar Oskarsson, sametingsledamot och kandidat till kyrkomöte, stiftsfullmäktige samt kyrkofullmäktige 

Mona Olsson, ordförande för ViSK – Vänstern i Svenska kyrkan

Monica Lindmark, sammankallande för Miljöutskottet i ViSK