Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stöd lokala krafter – protestera mot expansionen av fossilgas

Josefin Winberg och Olivia Linander, Fossilgasfällan.
Josefin Winberg och Olivia Linander, Fossilgasfällan.

Dagens ETC

Det finns ett mer konkret samband än ren och skär solidaritet. Två av de bolag som ligger bakom TAP är nämligen också kopplade till nya fossilgas­planer runt om i Sverige.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I morgon, den 14 november, samlas Europeiska Investeringsbanken (EIB) för ett möte som kan bli avgörande. De står inför ett beslut om bankens största lån någonsin till fossil infrastruktur.

Lånet gäller TAP, en mega-pipeline för att transportera fossilgas från Kaspiska havet till den europeiska marknaden. Vi i Fossilgasfällan står enade med det lokala motståndet mot TAP, och arbetar för att stoppa de fossilgasbyggen som just nu planeras runt om i Sverige.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Fossilgas är en smutsig affär på alla sätt och vis. Utvinningen skapar ofta problem för lokalbor, såsom förorenat grundvatten och jordbävningar (!). Bygget av enorma pipelines för transport förstör naturområden och drabbar ortsbefolkningen längs dess väg. För att inte tala om klimathotet: läckorna av metan under både utvinning och transport gör fossilgas till ett minst lika klimatfarligt bränsle som olja och kol. Att välja att satsa miljarder på nybyggen av infrastruktur för fossilgas är med andra ord en horribel idé, och det bör EIB inse.

Det lokala motståndet på Italiens klack har varit en av de största bromsklossarna för bygget av TAP. I samhället San Foca oroar sig människor för föroreningar av de otroliga landskapen och havet omkring dem. I byn Melendugno handlar motståndet om de antika olivträd (vissa tusen år gamla) som innebär både tradition och försörjning för byborna, och som pipeline-konstruktörerna började rota upp redan i mars i år. Med tanke på fossilgasens påverkan, bör vi alla dela deras oro – och deras kamp!

Deras kamp är bokstavligen vår kamp. Det finns ett mer konkret samband än ren och skär solidaritet. Två av de bolag som ligger bakom TAP är nämligen också kopplade till nya fossilgasplaner runt om i Sverige: Belgiska Fluxys och spanska Enagas har ett svenskt dotterbolag, Swedegas. Bor du i närheten av Luleå, Umeå, Sundsvall, Gävle, Visby, Åhus, Helsingborg eller Göteborg? Då kan du snart hitta deras tillståndsansökningar, bygglov och miljökonsekvensbeskrivningar hos en myndighet nära dig.

Swedegas planerar nämligen att bygga cirka åtta LNG-terminaler längs Sveriges kust (LNG = flytande fossilgas). Bolaget gömmer sig bakom en grönmålad fasad. För att få med sig kommuner och miljöavdelningar på landets hamnar, använder de sig av felaktiga siffror om LNG:s klimatpåverkan och missvisande retorik om förnybara ambitioner.

I deras dokument och tillstånds­ansökningar står däremot det egentliga målet svart på vitt, bortom all vänlig retorik: lagring och import av fossilgas, att leverera till sjöfart och svensk industri. Bakom kulisserna längre upp i kedjan ler moderbolagen förnöjt – kanske kan deras mega-pipeline TAP och resten av “Södra gaskorridoren” löna sig om de lyckas säkra en växande efterfrågan på LNG till och med i klimat­smarta Skandinavien.

Detta är svårsmält information i ett land vars regering och riksdag åtagit sig att ställa om till fossilfritt. Kan det verkligen vara möjligt? Regeringen kan välja att göra det omöjligt – de kan säga nej till alla Swedegas ansökningar om koncession enligt naturgaslagen, det vill säga tillstånd att ansluta terminalerna till det svenska gasnätet.

Ett sådant ställningstagande är det enda rimliga i en tid av annalkande klimatkatastrof och utlovat klimatansvar. Detta är också vad vi i Fossilgasfällan kräver genom vår namninsamling mot GO4LNG-terminalen (Swedegas planerade terminal i Göteborg) – att energiminister Baylan sätter stopp för koncessionen. Parallellt med dessa krav riktar vi blickarna mot utvecklingen i södra Europa.

Om TAP i morgon lyckas säkra sin finansiering genom ett lån från EIB, kommer konstruktion att fortgå omedelbart. För befolkningen på Italiens klack innebär det att lokalbefolkningens motstånd – som patrullerar områden dag och natt för att ha försprång vid byggstart – kommer att aktiveras. Hård polisrepression lär vänta dem om staten återigen väljer att skydda bolagen bakom TAP, framför den egna befolkningen och planeten.

Medan vi alla står i tacksamhetsskuld till de ortsbor som utgör de sista hindren för detta klimatförgörande bygge, kan vi nu aktivt bidra på hemmaplan till den gemensamma kampen mot fossilgasexpansionen. Du kan kontakta miljöförvaltning, hamnstyrelse och kommunpolitiker på din ort om eventuella byggplaner för LNG (på vår hemsida hittar du en användbar karta). I Göteborg arrangerar vi även en solidaritetsmanifestation med TAP-motståndet i morgon – vi ska göra ljusgraffiti klockan 18 på Götaplatsen och skicka våra budskap genom etern. Ta med en cykellampa eller ficklampa och joina motståndet!