Opinion
Debatt: Stockholmare mår sämst – så behöver det inte vara
Dagens ETC
”Vi vill ge rimliga arbetsvillkor till psykologer och annan personal inom psykiatrin.”Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Stockholmare mår psykiskt sämst i hela Sverige. Det måste inte vara så. Konkreta förändringar i sjukvården kan ge bättre psykisk hälsa.
Svenskar mår psykiskt sämst i Norden och stockholmare mår psykiskt sämst i Sverige, enligt Folkhälsoinstitutet. Vi stressar, vi oroar oss, vi gör ohälsosamma val. Vi har skapat ett ohållbart samhälle med orimlig press. Allt detta utmanar vår psykiska hälsa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vi i Miljöpartiet i Stockholms läns landsting tror inte att stockholmare måste må sämre än andra. Vi tror att det är möjligt att må bättre. Även om inte vården är lösningen på all psykisk ohälsa finns det mycket vi kan ändra för att fler ska må bra. Vi har konkreta förslag.
Barn och unga:
• Satsa på förebyggande vård. De flesta barn som riskerar psykisk ohälsa går att hitta redan i förskoleåldern. Ge BVC uppdrag att erbjuda hjälp till familjer i riskzonen.
• Undervisa i mental styrketräning i skolan. Vi vill att landstinget erbjuder utbildning i hur barn kan ta hand om sin psykiska hälsa. Studier visar att regelbunden undervisning avsevärt förbättrar barnens förutsättningar för psykisk hälsa som vuxna.
• Inget barn ska falla mellan stolarna. Vårdcentralen ska samordna alla som jobbar med barns psykiska hälsa – socialtjänst, elevhälsa, ungdomsmottagningar, vårdcentraler och BUP.
• Hjälpen ska finnas där barn finns. Ungdomsmottagningar ska erbjuda hjälp på nätet. Det görs i flera landsting och har lett till att fler söker och får snabb hjälp. Tidig hjälp är mest effektivt, både för vården och för patienten.
• Alla ska ha rätt till ett första bedömningssamtal oavsett på vilken mottagning den söker, för att sedan kunna lotsas till rätt vårdgivare. Det är inte barnets eller föräldrarnas arbete att hitta rätt i vårddjungeln.
• Inga köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Det barn som behöver läkare eller psykolog ska få snabb hjälp. I stället för att, som i dag, mäta tiden till första samtal vill vi mäta tiden tills patienten får adekvat behandling.
• Fler vårdplatser. Idag finns 18 platser inom sluten barnpsykiatri. Behovet är minst 40.
• Bevara spetskompetensen. Barn som utsatts för svåra trauman som exempelvis incest eller regelbunden misshandel, ska få hjälp av specialister. Alliansen avslutar nu en rad avtal med idéburna vårdgivare som har unik kompetens inom denna typ av vård. Vi vill bevara de idéburna vårdgivarnas erfarenhet.
Miljöpartiet vill, som flera politiska partier, att vårdcentralen ska bygga ut sin kompetens att behandla lättare psykisk ohälsa. Vi är dock det parti i Stockholms läns landsting som vill satsa mest pengar, en halv miljard kronor i ett första steg, för att vårdcentralerna ska kunna ta denna roll. I dag handlar omkring en tredjedel av besöken på vårdcentralen om psykisk ohälsa, ändå går endast tre-fyra procent av budgetarna till att behandla detta.
Vuxna:
• Alla vårdcentraler ska ha team med psykosocial kompetens och vården av den psykiska hälsan ska värderas lika högt som den fysiska. Lättare psykisk ohälsa ska kunna behandlas av kuratorer eller andra yrkesgrupper med psykosocial kompetens.
• Patienten ska inte behöva vara sin egen projektledare. Vi vill ha en tydlig väg in i den psykiatriska vården. Vårdcentralen ska erbjuda ett bedömningssamtal och lotsa patienten till rätt vårdnivå.
• Utveckla internetpsykiatri för förebyggande vård.
• Risken att behöva psykiatrisk vård är större för de som bor i socialt utsatta områden. Vi vill öka ersättningen till de mottagningar som finns där vårdbehoven är större.
• Människor är olika och hjälp är bara effektiv om den fungerar. Vi vill erbjuda olika evidensbaserade terapiformer och låta patienten själv vara med och bestämma över sin vård.
• Den fysiska miljön är bevisat viktig i psykiatrisk behandling, men psykiatrin har länge fått stå tillbaka för investeringar i länets akutsjukhus. De befintliga vårdplatserna är i stort behov av upprustning och de kommande åren behövs dessutom mer än 250 nya vårdplatser. Vi vill rusta upp psykiatrins lokaler och bygga ut antalet vårdplatser.
• Personalen måste värnas. Vi vill ge rimliga arbetsvillkor till psykologer och annan personal inom psykiatrin. Vi vill avlasta med andra yrkesgrupper och skapa förutsättningar för återhämtning och utveckling.
Vi vet att psykisk hälsa handlar om mer än bara vård. Men genom att arbeta förebyggande, genom att undervisa människor i mental styrketräning, och genom att ge den hjälp som behövs tidigt, kan Stockholms läns landsting bidra till ett mer hållbart liv.