ETC Bergslagen
Debatt: Stefan Backius borde haft bättre koll på fakta i sin ledare den 2 april
ETC Bergslagen
Vi socialdemokrater har ambitioner med att förbättra såväl bilden som verkligheten, vi vill genom vårt politiska engagemang i den tid som är nu bidra till ett gott liv i Hällefors.Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.
Stefan Backius inleder med att ondgöra sig över tidigare politikers engagemang. ”Några medelålders män fick under en kort period på 90-talet igång någon slags imagekampanj för att bilden av Hällefors skulle förändras.” En nedlåtande attityd till de personer, politiskt aktiva kvinnor och män, i varierande ålder, som ville skapa en positiv bild av Hällefors. Socialdemokraterna var i majoritet och ledde arbetet som hade tagit sin början på 80-talet och pågick fram till valet på 2010-talet.
Vår bild av det hela är att övriga partier var med i arbetet och kände delaktighet och engagemang. Sen avslutar Stefan Backius sin ledare med att uttrycka en oro över att det nu skulle finnas ett motstånd mot de kultursatsningar som var en del av arbetet då och som hade till syfte att skapa en positiv bild av Hällefors/Grythyttan. Det är svårt att förstå vad Stefan Backius egentligen är kritisk emot. Var det bättre eller sämre förr? Stefan Backius har med sitt politiska engagemang varit en del av den politiska majoriteten under sin tid i koalition 2014 så när han nämner flytten av FIDU som ett problem för den styrande majoriteten i dag, så vill vi bolla tillbaka den frågan till Stefan Backius. Processen, som nu lett fram till att FIDU flyttar från orten, startade upp i och kring valet 2010 så svaret på det borde Stefan Backius själv sitta inne med. Han skriver: ”Kommunen har tvingats att betala hundratusentals kronor för att man inte skött sina åtaganden inom omsorgen”. Helt fel, det är faktiskt flera miljoner som kommunen fått betala för ej verkställda beslut särskilt boende. Detta som en konsekvens av de brister och missar som uppstod när ”koalition 14” satt vid makten, vänstern var en del av den koalitionen och ordföranden i omsorgen var utsedd av Centern. 2,4 miljoner avsåg brister under 2011–12 och knappt 1 miljon avsåg brister som härrörde till 2013. IVO är nöjd med de åtgärder som kommunen och den nya majoriteten har genomfört och ärendet är avslutat.
Vad gäller OVAKOs neddragning så skriver Stefan Backius: ”Kring den oroväckande neddragningen på Ovako ser vi inga politiska reaktioner av vikt.” Då har du verkligen missat något, säger vi. Frågan om neddragningarna på Ovako är inte i första hand en kommunal fråga utan den frågan äger Ovako själva tillsammans med de fackliga organisationerna. Från kommunens sida följer man processen med respekt för att de fackliga förhandlingarna ska få genomföras i lugn och ro. I ett tidigt skede har kommunen skapat en grupp som kommer att stötta upp för att lindra förväntade konsekvenser av neddragningarna både på det personliga planet och för samhället i stort. Det kan till exempel handla om att kartlägga kompetenser för att tillgodose eventulla utbildningsbehov och på det samhälleliga planet genom exempelvis investeringar och infrastruktursatsningar som underlättar för människor som vill kunna bo kvar även om man behöver byta arbetsplats eller börja studera för att byta yrke.
Rubriken på ledaren är ”Bilden av Hällefors behöver förbättras”, självklart och alltid, det är ju ett ständigt pågående arbete. Vi socialdemokrater har ambitioner med att förbättra såväl bilden som verkligheten, vi vill genom vårt politiska engagemang i den tid som är nu bidra till ett gott liv i Hällefors. Därför stödjer vi att populära besöksmål i kommunen, Lindholmstorpet, Björskogsnäs, Krokbornsparken med flera, utvecklas, att vi äntligen kommer kunna få en simhall i vår kommun och att satsningar på infrastruktur, exempelvis resecentrum i Hällefors med utvecklad service för pendlare, ett utbyggt fibernät i kommunen med mera, kommer till stånd. Det är nu klart att Trafikverket kommer bidra ekonomiskt så att perrongen i Grythyttan kan bli verklighet, vilket också är en angelägen satsning.