Opinion
Debatt: SSU:s svar till MUF: Moderat cocktail av misslyckad politik
Dagens ETC
”Om det är något parti som kan kallas bidragsparti så är det Moderaterna själva, skriver SSU-ordföranden Philip Botström i en debattreplik till MUF-ordföranden Rasmus Törnblom efter en debattartikel i Dagens ETC förra veckan.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det behövs mod och kraftfulla reformer för att få fler unga och nyanlända i jobb. Det skriver Rasmus Törnblom (12/8) utan att presentera en enda ny idé för hur vi får fler i arbete. Istället är det en cocktail av misslyckad och beprövad moderat politik som lyfts fram: sänkt skatt för de rikaste, försämrade trygghetsförsäkringar och sänkta löner.
Fakta verkar inte heller vara något som Rasmus Törnblom tar för vana att använda sig av. Så låt oss rätta till några av de exempel där Rasmus Törnblom har stretchat rejält på sanningen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För det första. Arbetslösheten är i dag lägre än under borgarnas tid. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 13 år. När Rasmus Törnbloms parti hade makten steg arbetslösheten med 22 procent samtidigt som skatten sänktes för de med högst inkomst och störst trygghet på arbetsmarknaden.
För det andra. När Rasmus Törnblom och hans moderatkompisar pratar om att en miljon människor snart är i utanförskap räknar de även in nyanlända som studerar på SFI, praktiserar eller kompletterar sin yrkesutbildning. De räknar till och med in den som sjukskriver sig för influensa en vecka eller befinner sig mellan jobb i några dagar.
Att vara så här oärlig och nonchalant med siffror är oseriöst och oansvarigt mot väljarna. Att utmaningarna med att få fler i jobb är stora, det är jag den första att skriva under på. Men då måste vi ha en ärlig debatt som tar sig utgångspunkt i hur verkligheten faktiskt ser ut.
För det tredje. Om det är något parti som kan kallas bidragsparti så är det Moderaterna själva. Under deras tid vid makten ökade kostnaderna för försörjningsstödet i nio av tio kommuner och 80 000 människor utförsäkrades. Många av de som utförsäkrades var för sjuka för att delta i arbetsförmedlingens program men var i Moderaternas ögon tillräckligt friska för att inte ha rätt till sjukförsäkring.
Inte bara var Moderaternas bidragspolitik förödande för enskilda individer och deras familjer, det tog också människor längre bort från arbetsmarknaden. Den här politiken vill Rasmus Törnblom nu tillbaka till. Att dessutom föreslå försämrad a-kassa, som är en av de viktigaste försäkringarna vi har för att vara trygga mellan jobb och våga ställa om, skulle kraftigt öka bidragsberoendet.
För det fjärde. När Rasmus Törnblom ondgör sig över de höga skatterna ska vi komma ihåg vilka som faktiskt ”drabbas” av regeringens skattepolitik. När regeringen för snart ett år sedan sänkte jobbskatteavdraget fick de med en inkomst på 51 000 kronor i månaden 30 kronor mindre att leva på i månaden. Jag tror både välfärden och Sveriges höginkomsttagare tjänar på att vi använder skattemedlen till att bygga vårt gemensamma starkare istället för att några kan glädjas åt några tjugolappar mer att leva för varje månad.
Det är glädjande att Muf också kommit till insikten att det är avgörande att Sverige lyckas få unga och nyanlända i arbete. Men vi kommer aldrig nå dit genom att sänka skatten för de rikaste och lönerna för unga. Istället behöver vi se till att fler unga kan ta de jobb som växer fram.
Inom de kommande tio åren kommer det behövas 500 000 jobb i välfärden. Vad som behövs är en jobbstrategi för hur vägen till dessa yrken kan bli fler, kortare och mer attraktiva. Exempelvis genom att investera i fler utbildningsplatser och fler möjligheter till omställning. Snabbspår för att nyanlända snabbt ska kunna få användning av tidigare kunskap och erfarenhet är en annan viktig strategi.
För att jobben ska vara trygga och attraktiva måste vi fortsätta värna våra gemensamma trygghetsförsäkringar. Därtill måste regeringen fortsätta investera i bostadsbyggandet, så att unga kan flytta ditt jobb och utbildning finns.
Utmaningarna för den här regeringen är stora och det kommer krävas både modigare och fler reformer för att få fler unga och nyanlända i jobb. De utmaningarna möter vi inte genom att montera ner den svenska modellen och öka människors bidragsberoende, som Rasmus Törnblom föreslår. De utmaningarna möter vi genom att investera i vår ungdomsgeneration och bygga vår gemensamma välfärd starkare.