Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: SSU: Så löser vi bostadskrisen

”Marknaden, som enbart tar hänsyn till ekonomisk efterfrågan, har inte ensamt kunnat lösa bostadskrisen. Därför krävs en aktiv bostadspolitik som fokuserar på att tillgodose behoven istället för på kortsiktig vinst."
”Marknaden, som enbart tar hänsyn till ekonomisk efterfrågan, har inte ensamt kunnat lösa bostadskrisen. Därför krävs en aktiv bostadspolitik som fokuserar på att tillgodose behoven istället för på kortsiktig vinst." Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC

Om Sverige också i fortsättningen ska kunna ta emot människor som flyr måste bostadspolitiken möta behoven. Men marknaden kan inte ensam lösa bostadskrisen. Därför krävs en aktiv bostadspolitik som fokuserar på att tillgodose behoven istället för på kortsiktig vinst, skriver SSU.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den akuta bostadsbristen i Sverige har varit alarmerande stor i så många år att vi kan tala om en permanent bostadsbrist. Majoriteten a våra kommuner har brist på hyresrätter och både unga och nyanlända har svårt att hitta någonstans att bo. Den marknadsorienterade och passiva bostadspolitik som präglat Sverige de senaste tio åren är helt oförmögen att möta de enorma behov som uppstod när många människor sökte sig till Sverige i höstas. Den stora utmaningen handlar dock inte främst om det direkta mottagandet, även om reformer behövs för att utöka kapaciteten så att Sverige kan fortsätta ta ett stort ansvar för flyktingmottagandet. Utmaningen handlar om att föra en politik för effektiv och human etablering.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Många har ifrågasatt regeringens tillfälliga migrations- och asylpolitik. SSU var bland de första av en lång rad aktörer och remissinstanser som kritiserade regeringens politik för att vara inhuman och kontraproduktiv. Men det räcker inte att bara vara emot och kritisk. Vad som behövs är konkret politik som både rustar våra mottagningssystem och förbättrar möjligheterna för nyanlända att snabbt etablera sig i samhället.

Därför har SSU under våren genom rapportserien ”Vi bygger landet” tagit fram 30 reformer som syftar till att förbättra etableringspolitiken. I veckan släppte vi den sista delen som handlar om hur bostadspolitiken. Rapporten innehåller elva förslag för att öka takten i bostadsbyggandet, bryta segregationen och skapa en jämlik bostadsmarknad. Många grupper, som unga och nyanlända, har inte särskilt stor betalningsförmåga men står för en stor del av behovet. Marknaden, som enbart tar hänsyn till ekonomisk efterfrågan, har inte ensamt kunnat lösa bostadskrisen. Därför krävs en aktiv bostadspolitik som fokuserar på att tillgodose behoven istället för på kortsiktig vinst. Vi föreslår bland annat:

Samhällsnyttig affärsmässighet istället för marknads mässiga avkastningskrav

• Ett stort hinder för att bostadsbyggandet ska kunna öka är den lag som infördes 2011 där affärsmässighet likställts med samhällsnyttan i de allmännyttiga bostadsbolagen. Många kommuner har tolkat det som att vinstmaximering och marknadsmässiga avkastningskrav därmed ska gälla i allmännyttan. Detta har inneburit att möjligheten att använda allmännyttan för att bygga bort bostadsbristen har begränsats kraftigt. Vi föreslår därför att allmännyttiga bostadsbolag ska drivas med samhällsnyttig affärsmässighet i fokus och inte underkastas marknadsmässiga avkastningskrav.

Hyresväxling för mer blandade bestånd

• Minst lika viktigt som att få till en ökad byggtakt, exempelvis genom att allmännyttan tar en mer aktiv roll, är att det som byggs minskar segregation. Nybyggnation blir ofta dyrt och därmed omöjligt för de med liten plånbok att efterfråga. SSU föreslår att kommuner aktivt arbetar med något vi kallar hyresväxling – där kommunen i sin markupplåtelse och detaljplanering ställer krav på och avtalar att högre hyror för lägenheter i mer attraktiva lägen, men i samma bestånd, ska kompensera lägre hyror för andra lägenheter. De dyrare lägenheterna subventionerar på så sätt de billigare. Ambitionen är att skapa områden som inte är segregerade mellan inkomstgrupper.

Möjlighet att göra undantag från lagen om eget boende

• Lagen om eget boende (EBO) syftar till att öka den enskildes ansvar för sitt boende och öka drivkrafterna för etablering. I dag vet vi dock att EBO ställer till stora problem i många kommuner och riskerar att motverka effektiv etablering. Trångboddhet och ökad segregation är några exempel på effekter, och kommuner som tagit ett stort ansvar i flyktingmottagandet har länge krävt att EBO förändras. Boverket har föreslagit en begränsning av EBO i kommuner som har ett mycket ansträngt läge i boendesituationen. SSU föreslår att staten inför en undantagsregel för kommuner som tagit emot en viss andel nyanlända där kommunen i fråga kan begära att frångå EBO under en avtalad period.

Bostadspolitiken är en helt avgörande pusselbit i etableringspolitiken. Om Sverige också i fortsättningen ska kunna ta emot människor som flyr måste bostadspolitiken möta behoven. Våra förslag syftar till att öka bostadsbyggandet generellt. Men lika viktigt som att bygga mer är det att ha en politik som möjliggör för människor med små inkomster att hitta bostad och som motverkar segregation och framväxt av parallellsamhällen.