ETC Sundsvall
Debatt: Språkstödjare hjälper integrationen på traven
ETC Sundsvall
Regeringens extra statsbidrag ska användas till att anställa. Enligt Christiane Rüdiger och Helena Gudasic skapar detta flera vinster; fler människor kommer närmare arbetsmarknaden samtidigt som kommunens anställda får en bättre arbetsmiljö.Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.
Många människor är i dag på flykt i världen, en liten bråkdel av dem kommer till Sverige och några till Sundsvall. För dessa människor startar en lång och ibland också mödosam process med att lära sig ett nytt språk, lära känna ett nytt samhälle och att anpassa sig till allt det nya.
Vår ambition är att människor ska tycka att Sundsvalls kommun är en bra plats att starta sitt nya liv i; en kommun där möjligheterna att få anställning är goda och där barn får goda uppväxtvillkor och en bra framtid med goda utbildningsmöjligheter. För oss som ofta träffar de nyanlända så är just behovet och viljan av att få ”göra rätt för sig” det som är återkommande. Människor vill bidra till vårt samhälle.
Detta förutsätter dock att man snabbt får lära sig språket. Vi vet att det är avgörande för elevens inlärning att få instruktioner på ett språk som man förstår. Enligt lag ska alla barn i våra skolor ha rätt till studiehandledning på hemspråket, något som ingen kommun i Sverige, med dagens lärarsituation, upprätthåller. Detta är en av de saker som Skolinspektionen särskilt kritiserade kommunen för.
Vi kan själva föreställa oss hur det vore om situationen var den omvända och vi skulle behöva tillgodogöra oss undervisning på till exempelvis arabiska.
Sundsvalls kommun har fått cirka 42 miljoner kronor för 2016 i extra statsbidrag med anledning av flyktingsituationen. Majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, har beslutat att pengarna ska användas till framåtsyftande åtgärder, insatser som kommer underlätta integration i dag och i framtiden.
Vi vill komma ifrån en syn på nyanlända som offer som måste hjälpas, detta är människor som har varit fullt kapabla att ta sig igenom ett antal länder för att skapa ett nytt liv och ge sin familj nya förutsättningar. Dessa människor har stor potential att tillsammans med oss göra Sundsvall till en bättre plats och de utgör ett viktigt tillskott till arbetsmarknaden som skriker efter arbetskraft. Vi behöver bli fler som arbetar inom offentlig sektor men också privata näringslivet har ett stort behov av arbetskraft.
En förutsättning för att kunna komma in på arbetsmarknaden är språkkunskaper. I Sundsvall satsar vi nu medel på att anställa språkstödjare inom skolan, fritidsförvaltningen och socialtjänsten. Dessa språkstödjare behöver inte vara helt svensktalande. I stället är tanken att de samtidigt som de läser vid SFI kan arbeta vid till exempel en skola och där utgöra stöd i klassrummet för läraren samtidigt som de utgör ett stöd för eleven som får sina instruktioner på sitt eget språk.
På detta sätt skapar vi en situation som skapar flera vinster. Elever som snabbare lär sig språket och kan tillgodogöra sig undervisningen, människor som får lön samtidigt som de läser på SFI och kommer närmare arbetsmarknaden och en bättre arbetsmiljö för våra redan anställda.