Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Spä inte på en retorik som misstänkliggör tiggare

Sandra Fogelberg och Nina Elmi, Grön Ungdom.
Sandra Fogelberg och Nina Elmi, Grön Ungdom.

Dagens ETC

Fokusera på politiska åtgärder istället för att spä på en retorik som misstänkliggör utsatta grupper. Det skriver Sanda Fogelberg och Nina Elmi, efter att Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, och Martin Valfridsson, samordnare för utsatta EU-medborgare, förra veckan gick i ut i en gemensam debattartikel. I den hävdades att svenskars pengar gör bäst nytta hos organisationer i hemländerna – och att vi därför bör sluta ge pengar till EU-migranter som tigger.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I fredagens DN Debatt skrev Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, och Martin Valfridsson, samordnare för utsatta EU-medborgare att svenskars pengar gör bäst nytta hos
organisationer i hemländerna – därför bör vi sluta ge pengar till EU-migranter som tigger.

Grön Ungdom vill vara tydliga med att vi inte håller med och uppmanar Regnér och Valfridsson att fokusera på politiska åtgärder istället för att spä på en retorik som misstänkliggör utsatta grupper.
Det finns tre snedsteg de gör och där vi önskar ett annat fokus:

1. Det är inte antalet utsatta i Sverige som är problemet, det är antalet utsatta punkt. Därför är det viktigaste just nu att politiker fortsätter visa att vi vill göra allt för att hjälpa människor, oavsett om de befinner sig innanför eller utanför våra gränser. Tiggeriet i Sverige kan inte ses som ett problem, utan enbart som ett uttryck för fattigdomen i Europa.

Fokus bör vara att med politiska medel se till så att diskrimineringen av romer upphör och att de som tar sig till Sverige för att tjäna ihop pengar kan göra det under rimliga förhållanden. Vi får inte hamna i den högerpopulistiska tankefällan och gå till attack mot den fria rörligheten. Den är en utväg för den enskilda som vi ska fortsätta värna.

2. Ministrar ska inte fokusera på var privatpersoner väljer att skänka sina pengar, utan på politiska lösningar. Att avvara pengar till tiggare i Sverige står inte i motsats till att stötta organisationer i Bulgarien och Rumänien. Men viktigt att poängtera är också detta: att göra långsiktig politisk förändring i Bulgarien och Rumänien är viktigt, men det kan inte vara privatpersoner i Sveriges uppgift.

Att som minister uppmana människor var de ska skänka sina
pengar är ett märkligt fokus. Vi vill inte se klimat- och miljöminister Åsa Romson skriva debattartiklar om vad människor ska konsumera eller vilken miljöorganisation vi bör bli månadsgivare till. Vi ska aldrig lägga över ansvaret på svenska privatpersoners välvilja eller det rumänska och bulgariska civilsamhällets arbete för att åstadkomma förändring. Det är och ska vara politikens uppgift. Allt annat är att släppa ansvaret.

3. Argumentationen utgår från en rasistisk retorik. Även om Regnér och Valfridssons intention är god underbygger de den rasistiska världsbild som ser tiggare som problem och människor som kommer hit som kostnader. Att säga att man istället bör “hjälpa till på plats” normaliserar populistiska utlåtanden och låter dessa sätta dagordningen. Vi har en sommar av hatbrott efter hatbrott riktade mot tiggare bakom oss. En kallare retorik leder till fler. Alla måste ta ansvar för hur de kommunicerar politik. Det politiken ska fokusera på är politiska lösningar på fattigdom – oavsett var den yttrar sig.

I förvirringen som råder kring om privatpersoner ska eller inte ska ge pengar till tiggare, låt oss vara väldigt tydliga: det är inte svårare än medmänsklighet. Det gör något med ett samhälle om vi börjar se det som godhet att bara gå förbi en medmänniska som ber om pengar. I den bästa av världar är ingen så fattig att man tvingas lämna sin familj för att sitta på gatan och frysa. Tills den dagen är kommen måste vi fortsätta bygga vårt samhälle och värderingar på att när det vänder sig i magen för att vi ser att någon lider, då hjälper vi till. Grön Ungdom hoppas att Åsa Regnér är tydligare med att hon vill detsamma.

Sanda Fogelberg, talesperson i demokrati och lika rätt, Grön Ungdom.
Nina Elmi, Grön Ungdom.