Opinion
Debatt: Solidaritet är grunden för politisk framgång
Dagens ETC
Att försöka lägga sin politik så nära sina politiska motståndares som möjligt är en osviklig väg mot fortsatta nederlag, skriver Lars Taxén från Nätverket för gemensam välfärd.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Att försöka lägga sin politik så nära sina politiska motståndares som möjligt är en osviklig väg mot fortsatta nederlag, skriver Lars Taxén från Nätverket för gemensam välfärd.
Den 11 november 2011 briserade Carema-skandalen med DN-artikeln ”Kissblöjorna vägs – för att spara pengar”. En dittills okänd politisk aktör blev i ett slag synlig för medborgarna: riskkapitalisten. Fyra månader senare avgick Caremas vd och bolaget ömsade skinn till ”Vardaga”. Frågan om vinster i välfärden förvandlades i ett slag från en ickefråga till politisk dynamit – ett skov i det politiska kraftfältet som saknar motstycke i modern svensk politik.
Som Svallfors och SOM-institutets forskning visar är medborgarnas stöd för ett solidariskt värdekomplex starkt och har förblivit så under lång tid. Man vill ha en jämlik, skattefinansierad och behovsdriven välfärd utan vinstinslag. -Alliansens värdegrund är tvärtom stadigt förankrad i ett egoistiskt värdekomplex. Finansminister Anders Borg uttryckte detta klart och koncist 1992, i skriften ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord?”: ”Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre–fyra decennierna”.
När Alliansen bildades inför valet 2006 insåg man tidigt att det var omöjligt att öppet stå för sina grundvärderingar. Den strategi, som oerhört medvetet utformades, gick ut på att dölja dessa och förpacka budskapet i ett språk som anpassats till medborgarnas värderingar (”vi bevarar och utvecklar välfärden”). När man väl kommit till makten genomförde man sitt egentliga program ”under radarn” genom massiva skattesänkningar, utförsäljningar, privatiseringar, avregleringar, osv. Under många år fungerade detta utan större uppmärksamhet, men i och med den famösa blöjvägningen havererade denna strategi.
I dag börjar det sakta gå upp för medborgarna att de blivit grundlurade. Man inser att bakom de positivt laddade orden ”valfrihet”, ”friskolor”, ”mångfald” och så vidare döljer sig en fundamental omvandling av välfärden som en majoritet inte önskar. När Fredrik Reinfeldt idag blir påmind om sina grundvärderingar som de formulerades i boken ”Det sovande folket” från 1993, låtsas han inte om dessa eller avfärdar det hela som ”ungdomssynder”. Men att han i grunden fortfarande anser att ”välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion” står fullständigt klart; något som alliansens genomförda politik visar med all önskvärd tydlighet. Om de får förnyat förtroende efter valet kommer de tveklöst att fortsätta raserandet av den gemensamma välfärden i enlighet med sina djupast liggande värderingar.
En motståndets strategi måste bryta fullständigt med den nuvarande trianguleringen – att lägga sig så nära motståndarnas uppfattning som möjligt. Att lansera ett politiskt program som ”en ny affärsplan för Sverige” är en osviklig väg mot fortsatta nederlag. Bara genom att vara fast förankrad i det solidariska värdekomplexet är det möjligt att se igenom de politiska dimridåer som kommer att prägla den kommande valrörelsen.
Vi måste inse och utnyttja den enorma, inneboende sprängkraften i de solidariska värderingar som en stor majoritet av medborgarna har. Hur det ska gå till visar Carema-skandalen med all tydlighet – att alltid, i alla sammanhang visa på, avslöja, och klargöra motsättningarna mellan de underliggande grundvärderingarna egoism kontra solidaritet.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.