Hoppa till innehållet

ETC Umeå

Debatt: Socialdemokraterna satsar på ett fossilfritt Umeå

"Vad gäller planering och byggande har vi i hård konkurrens fått stora medel för att påbörja projektet Den koldioxidsnåla platsen, där ett av syftena är att skapa en mer koldioxidsnål samhällsplanering", skriver Andreas Sjögren (S).
"Vad gäller planering och byggande har vi i hård konkurrens fått stora medel för att påbörja projektet Den koldioxidsnåla platsen, där ett av syftena är att skapa en mer koldioxidsnål samhällsplanering", skriver Andreas Sjögren (S). Bild: Bild: Umeå universitet

ETC Umeå

Andreas Sjögren (S) svarar på Vänsterpartiets debattartikel i ETC Umeå den 7 oktober.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Umeå som står för åsikten.

Klimatproblemen är en av vår tids största utmaningar och det är ytterst viktigt att de kommer upp på den politiska dagordningen. För Socialdemokraterna är den ekologiska hållbarheten i vårt samhälle en viktig fråga som ska tas på stort allvar. Inte minst blir den aktuell för att klara framtidens utmaning för kommunen när vi ser till inflyttning och stadsutveckling. Bibehållandet av vår otroliga natur och vårt vatten blir en central fråga, liksom att förbättra vårt klimat- och miljötänk när det gäller transporter, upphandling, energiförsörjning och klimatsmart byggande.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Socialdemokraterna i Umeå har som mål att till 2025 minska koldioxidutsläppen med 50 procent. Men med de förutsättningar som finns i dagsläget och behovet av en omställning för miljöns skull så såg vi i kommunen att vi kunde gå ännu längre. Därför har vi från Socialdemokraterna tagit initiativ till kommunens medverkan i uppropet Fossilfritt Sverige – det har lett till tydliga uppdrag om hur vi ska nå en fossilfri kollektivtrafik, fordonsflotta och för att fjärrvärme och el ska bli fossilfria. Redan nu, som skribenterna lyfter, så sker en satsning för att ställa om till elbussar. Det är ett betydande steg för att förbättra luftkvaliteten och bidra till att minska koldioxidutsläppen. Samtidigt så sker ett attitydarbete för att förändra våra resvanemönster och i större utsträckning åka kollektivt, gå eller cykla. Resultatet ser vi bland annat i en av Sveriges snabbast växande kollektivtrafiks-ökningar.

Vad gäller planering och byggande har vi i hård konkurrens fått stora medel för att påbörja projektet Den koldioxidsnåla platsen, där ett av syftena är att skapa en mer koldioxidsnål samhällsplanering. Genom vårt medlemskap i nätverket för Hållbart byggande ökar vi hela tiden kompetensen på dessa områden. Det pågår även ett arbete med att utveckla användningen av alternativa energikällor, exempelvis solceller. Klimatpåverkan och miljömässig hållbarhet är vidare ett starkt krav i den nya upphandlingspolicyn, som presenteras av vårt kommunalråd Margareta Rönngren (S).

Skribenterna ställer sig frågande till utmärkelsen av WWF:s Årets klimatstad 2016. Engagemang kring förändring för miljön, minskade utsläpp och energieffektivisering, men även vårt stora arbete kring alternativa energikällor – där vi är en nettoexportör av grön el, har bidragit till den utmärkelsen. Vi är även en av de tre bästa miljöstäderna i Europa, samt den näst bästa cykelstaden i Sverige. Det är tecken på att arbetet går åt rätt håll.

Det socialdemokratiska samhällsbygget står för dagens och framtidens miljösatsningar.

Ämnen i artikeln