Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Gör upp med gubbigheten inom S

Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU.
Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU. Bild: Bild: SSU

Dagens ETC

Socialdemokraternas nya partisekreterare måste se som sitt viktigaste uppdrag att bygga folkrörelsen starkare, bredare och större, skriver Andrea Törnestam, förbundssekretare för SSU.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I helgen väljs Lena Rådström Baastad till ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Lena Rådström Baastad är en skicklig politiker. Tuff, målmedveten och hon vet hur man vinner val. De egenskaperna kommer behövas. Utmaningarna för både samhället och Socialdemokraterna är stora. Jag vill önska Lena Rådström Baastad stort lycka till men också göra några medskick i arbetet med att göra Socialdemokraterna till en folkrörelse rustad för framtiden.

Det går bra för Sverige. Arbetslösheten bland unga är den lägsta på 13 år och ekonomin går som en Volvo V70. Ändå är det många som inte känner igen sig i berättelsen om Sverige. Många känner en växande oro. Anhöriga som är oroliga att vården inte räcker till. Stressade föräldrar som inte får ihop livspusslet och vars barn inte kan flytta hemifrån eller få ett fast jobb trots att de har det gott ställt. Unga tjejer som inte vågar gå på festival över rädslan för sexuella övergrepp. Ökad främlingsfientlighet som riskerar att slita isär människor och samhällen.

Socialdemokraternas styrka har alltid varit att representera en bred rörelse som har samlat många olika intressen. Unga och gamla. Nyanlända och de som bott här hela livet. De från bruksorten och de från förorten. De senaste åren har Socialdemokraternas fokus varit att återfå makten och sedan behålla den. Det är givetvis helt rätt. Regeringsmakten är central för att vi ska kunna genomföra vår politik för ökad jämlikhet. Men för att vinna människors förtroende måste Socialdemokraterna prioritera att finnas i människors vardag.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Socialdemokraternas nya partisekreterare måste se som sitt viktigaste uppdrag att bygga folkrörelsen starkare, bredare och större. Låt mig ge några exempel på vad som behöver göras:

Det räcker inte att vara en kampanjorganisation var fjärde år när det är dags för val. Socialdemokraterna måste finnas i vardagen på människors arbetsplatser, på skolor, ute på gator och i digital medier. I SSU har vi med framgång lyckats bryta en nergående trend och nu ökar vi i medlemsantal i hela landet. Socialdemokraternas nya partisekreterare måste se till att det finns både strategier och resurser för hur hela partiorganisationen ska kunna möta, värva och engagera ännu fler.

Socialdemokraterna hade lägre stöd bland unga mellan 18 och 35 år än någon annan åldersgrupp i det senaste valet. Att vinna de ungas förtroende är en utmaning av högsta prioritet och avgörande för att bygga ett långsiktigt folkligt stöd för socialdemokratin. Antirasism och feminism är exempel på frågor som är viktiga för många unga men som Socialdemokraterna inte tillräckligt kopplat till den egna politiken. Ibland låter det i debatten som att klass och ekonomisk utjämning står i motsats till identitet och kultur. Socialdemokraterna borde vara alternativet som visar att ekonomiskt och kulturellt förtryck hänger ihop.

För att växa och få större genomslag för vår politik måste Socialdemokraterna också göra upp med gubbigheten i partiet och ta tillvara på den bredd av människor som finns i vår rörelse. Fler personer som går utanför normen om att vara en vit medelålders man måste få plats på listor, på maktpositioner och som ansikte utåt för organisationen.

När vår nya partisekreterare tar över är det ganska exakt två år till nästa val. Vinner gör vi om vi lyckas leverera den politik som vi lovade väljarna 2014, beskriva en verklighet som människor känner igen sig i och leverera svar på framtidens samhällsutmaningar. Vårt främsta vapen måste vara att bygga en bredare, starkare och större rörelse.