Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sluta motarbeta klimatpolitiken

Bild: Bild: Klimataktion

Dagens ETC

Lägg pengarna som i dag går till miljöskadliga subventioner på investeringar i omställning och välfärd. Det skriver Pia Björnstrandoch Jonas Bane, talespersoner för Klimataktion.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Är det någon som tycker att något av partierna har kommit med spännande förslag om hur vi ska kunna leva i ett hållbart samhälle där vi existerar i harmoni med naturen, med ett stabilt klimat?
Någon som på allvar tror att de beslut som fattas i riksdagen ens tillnärmelsevis är tillräckliga för att vända den skenande uppvärmningen av jorden?

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Trots att både problemet och målsättningen i klimatfrågan är tydligare än en rosa elefant på tunnelbanan, lyckas inte politikerna enas om tillräckliga åtgärder.
Det är inte tillräckligt motiverande att konsekvenserna väntas bli systemkollaps och ett ostabilt klimat, ekonomisk tillväxt står fortfarande i första rummet.

Det har äntligen blivit allmän, vedertagen kunskap att klimathotet är verklighet. Debatten har bytt skepnad och skeptikerna blivit en grupp religiösa fundamentalister som ingen längre lyssnar på.

Vi har enats om att införa ett klimatpolitiskt ramverk. Många trodde att vågen skulle vända snabbare, att utsläppen skulle minskas så mycket och snabbt som möjligt.

Men trots uppvaknandet motarbetas fortfarande miljö- och klimatpolitiken av stora delar av näringslivet och politiker. Beslut skjuts på framtiden.

Fossilberoende industri och företag fortsätter prata om hot mot tillväxt och försvunnen arbetskraft, som om det fortfarande var rimliga argument mot en hållbar framtid.

Kanske blundar de för sambandet mellan deras egen verksamhet och jordens klimatsystem, eller så anser de att deras egen lycka och framgång är viktigare än alla kommande generationers.

Trots det akuta läget, Paris-avtalet och klimatlagen tas beslut som går i motsatt riktning, till exempel Förbifart Stockholm, LNG-hamnen i Göteborg, flygplats-bygget i Sälen och försäljningen av koltillgångarna i Tyskland.

Politikernas rädsla för kritik från de stora svenska företagsjättarna tycks skapa handlingsförlamning så fort beslut väntas påverka dem. Rör du så dör du.

Personangrepp och ständig domedagsretorik i media, oavsett fråga, bidrar säkert till den rädslan, men modiga politiker måste våga gå mot strömmen och visa vägen. Rör du inte så dör du nämligen likväl.

Låt gå för att alla inte vill hjälpa till i klimatarbetet, det är förmodligen en utopi som vi ändå mår bäst av att släppa per omgående. Men att vi med statliga medel ska subventionera och bygga ut fossil verksamhet och dessutom lägga sinnessjukt stora medel på att betala kompensation för utsläppen, det är fullkomligt oacceptabelt.

Svenska statskassan betalade ut ca 50 miljarder kronor per år i subventioner till fossil energi, konstaterade Naturvårdsverket i en rapport 2012.

Vi kommer inte kunna undvika att drabbas av stora klimatförändringar, den båten har seglat för många år sedan. Men vi kan fortfarande lindra konsekvenserna av våra utsläpp för framtida generationer, våra barn och barnbarn.

De radikala implementeringar vi gör i dag kommer inte ge effekt på klimatförändringarna de närmsta åren, men det kommer göra det exponentiellt mycket lättare att överleva om 50 år.

Fasa ut fossila subventioner så snart som möjligt, senast 2025. Låt oss istället lägga motsvarande 50 miljarder på investeringar i omställning och välfärd, förslagsvis skolor, sjukhus och sophantering.