Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sluta aldrig att försvara aborträtten

Demonstrationerna i Polen har tvingat den polska regeringen till att skjuta upp genomförandet av inskränkningar av aborträtten, skriver debattören.
Demonstrationerna i Polen har tvingat den polska regeringen till att skjuta upp genomförandet av inskränkningar av aborträtten, skriver debattören. Bild: Bild: Czarek Sokolowski/AP

Dagens ETC

Sverige har haft fri abort sedan 1975. Få svenska politiker ifrågasätter idag aborträtten och bland svenska folket har stödet för rätten till sin kropp vuxit år efter år. Det är lätt att ta aborträtten för given. Men vi behöver bara åka till andra sidan Östersjön för att se hur snabbt utvecklingen kan vända, skriver Hans Linde, förbundsordförande RFSU.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

1993 införde Polen en av Europas hårdaste abortlagar. Självklart upphörde inte aborterna, men den som önskar avsluta sin graviditet tvingas åka utomlands eller genomföra en osäker abort. 2019 utfördes endast 1 110 legala aborter i Polen. 98 procent av dem var på grund av fosterskador, en av de få grunder som existerar i landet för att få göra abort. 

Efter flera försök från det styrande partiet Lag och Rättvisa att inskränka aborträtten ytterligare, beslutade Polens konstitutionella domstol den 22 oktober att avskaffa möjligheten till abort vid fosterskador. 

 

Attackerna på aborträtten är en del av den polska regeringens arbete för att inskränka sexuella och reproduktiva rättigheter. De vill även kriminalisera sexualundervisning och nedmontera arbetet mot våld i nära relationer genom att lämna den viktiga Istanbul-konventionen. Var tredje polack bor redan i en hbtq-fri zon och presidenten har jämfört hbtq-rörelsens engagemang med förtrycket under den kommunistiska diktaturen i Polen.

Utvecklingen i Polen sker inte i ett vakuum. Motståndet mot sexuella och reproduktiva rättigheter mobiliserar över hela världen och samarbetar internationellt. Djupt konservativa kristna grupper i USA har sedan 2007 pumpat in 850 miljoner kronor i arbetet för att begränsa aborträtten och hbtq-personers rättigheter i Europa. De har understött både utvecklingen i Polen – och i kampanjen för vårdvägran i svensk abortvård.

 

För det finns krafter som vill att även Sverige går i samma riktning som Polen. På vår sida Östersjön har motståndet insett att det inte är en framgångsrik strategi att kräva hbtq-fria zoner eller abortförbud. Istället fokuserar de bland annat på att kräva vårdvägran, sprida myter om de senare aborterna och ifrågasätta transpersoners rätt till vård. 

Motståndet finns också i vår kommuner och regioner. När RFSU granskade alla sexual-politiska initiativ i kommuner och regioner 2019 var det ett parti som tydligt skiljde ut sig – Sverigedemokraterna. 

I bland annat Danderyd, Partille och Mora krävde SD att regnbågsflaggan skulle halas. I Malmö vill SD stoppa att elevhälsan hbtq--certifieras, i ett flertal kommuner försöker de stoppa genuspedagogik och i Sundsvall och Örebro kräver SD en handlingsplaner för att minska aborterna.

 

Efter beslutet i Polen valde det polska folket att ta strid för aborträtten och mot den alltmer auktoritära regeringen. De senaste veckorna har vi sett de största demonstrationerna i Polens moderna historia. Tillslut tvingades den polska regeringen att backa och har nu skjutit genomförandet av inskränkningarna av aborträtten på framtiden. 

Polen är en påminnelse om att vi inte kan ta våra rättigheter för givna. Men protesterna som det polska folket visade, och stödet från många håll i omvärlden, visar också att det gör skillnad när vi tillsammans står upp för aborträtten och våra rättigheter.