Hoppa till innehållet

Karensavdrag

Debatt: Slopa karensavdraget – låt vanligt folk andas ut

Att vara sjuk ska inte vara en klassfråga. Men idag är det precis så. För varje sjukdag minskar inkomsten, samtidigt som mat, hyra och mediciner blir dyrare. Så vad gör folk? De går till jobbet ändå”, skriver debattörerna.

Att vara sjuk ska inte vara en klassfråga. Men idag är det precis så. För varje sjukdag minskar inkomsten, samtidigt som mat, hyra och mediciner blir dyrare. Så vad gör folk? De går till jobbet ändå”, skriver debattörerna.

Bild: Gorm Kallestad/TT

Dagens ETC

Att vara sjuk ska inte vara en klassfråga. Men idag är det precis så. Så vad gör folk för att hantera den första sjukdagen med löneavdrag? De går till jobbet ändå.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Våren är här, barmarken breder ut sig och dagarna blir längre. Men för många känns det fortfarande mörkt. Karensavdraget slår hårt mot vanligt folk – de som håller samhället igång men ändå straffas ekonomiskt när de blir sjuka.

Att vara sjuk ska inte vara en klassfråga. Men idag är det precis så. För varje sjukdag minskar inkomsten, samtidigt som mat, hyra och mediciner blir dyrare. Så vad gör folk? De går till jobbet ändå. Med feber, hosta och värkande leder. Inte för att de vill, utan för att de måste.

Den första sjukdagen med löneavdrag drabbar främst de med de tyngsta jobben och lägsta lönerna – vårdbiträden, barnskötare, butiksanställda, med mera. Det slår också hårt mot andra arbetsgrupper som kundtjänstpersonal, assistenter, lärare och fler. De som ständigt förväntas prestera på hög nivå, pressas av omöjliga deadlines och stressar sig sjuka men har inte råd att vara hemma.

Samtidigt har de som redan har mest, råd att vara sjuka. Direktören med fallskärm, riskkapitalisten som lever på avkastning. Men kontorsarbetaren med bolån och barnomsorg? Läraren som redan går på knäna? De har inget val. Att bli sjuk och stanna hemma från jobbet ska inte kännas som ett straff. Att förlora en dagslön på grund av sjukdom gör just det, vilket rimmar illa med de värderingar Sverige säger sig stå för.

Att få vila när man är sjuk är ingen lyx – det är en investering i folkhälsan. 

Karensen är även kontraproduktiv. Går folk till jobbet med feber och hosta ökar smittspridningen, vilket drabbar både individen, kollegor och ekonomin. Att få vila när man är sjuk är ingen lyx – det är en investering i folkhälsan. Man måste ge den överarbetade sjuksköterskan möjlighet att vila upp sig under en dag istället för att fortsätta ned i spiralen till utmattning och den väntade och fruktade “väggen”. Att ha anställda som går in i väggen och måste sjukskriva sig är inte heller attraktivt för arbetsgivare. 

Därför är det dags att slopa karensavdraget. Socialdemokraternas partistyrelse har föreslagit det inför partikongressen i maj. Ett beslut som skulle göra skillnad i människors vardag. Ingen ska behöva välja mellan att gå sjuk till jobbet och att kunna betala hyran.

Men kampen slutar inte där. Förslaget måste också upp i riksdagen. Det kräver att vi höjer våra röster och visar att vi är fler än de som tjänar på att hålla oss tysta.

Våren är en tid för förändring. Snön har smält, men orättvisorna ligger kvar. Nu är det dags att göra oss av med karensavdraget – och ge vanligt folk en rimlig chans att återhämta sig.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.