ETC Göteborg
Debatt: Slopa inte stadens anställningstrygghet
Dagens ETC
Anställningstryggheten är allt annat än farlig som de borgerliga partierna hävdar. Tvärtom är den viktig för kunna lyckas bemanna välfärden i Göteborgs Stad i framtiden skriver Jenny Broman (V), oppositionskommunalråd.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
De borgerliga partierna vill slopa den särskilda anställningstryggheten i Göteborgs Stad. Den särskilda anställningstryggheten innebär att anställda i Göteborgs Stad inte kan sägas upp på grund av övertalighet eller arbetsbrist, istället erbjuds de en tjänst på en annan arbetsplats.
Göteborgs Stad är en av Sveriges största offentliga arbetsgivare med cirka 55 000 anställda. Inom den kommande femårsperioden beräknas över 25 000 personer behöva anställas inom den kommunala välfärden. Dessutom kommer omkring 10 000 personer att gå i pension. Samtidigt som vi står inför denna utmaning avbryts cirka en tredjedel av rekryteringstillfällena i förtid då ingen av de sökande haft rätt kompetens. Mot denna bakgrund är det borgerliga förslaget om slopad anställningstrygghet ett hån mot den kärnverksamhet de själva säger sig vilja prioritera.
De borgerliga partierna vill göra sig av med värdefull personal med argument om inlåsningseffekter och att det skulle vara farligt med anställningstrygghet. Tvärtom menar Vänsterpartiet att det är helt avgörande att vi behåller vår personal om vi ska klara att bemanna välfärden i framtiden.
Vidare menar de borgerliga partierna att en trygg anställning inte alltid är den bästa lösningen. Istället förespråkar de att arbetsgivare sluter överenskommelser om avgångsvederlag eller utbildning. Detta är ett oerhört märkligt uttalande då de bara för några månader sedan höll med oss rödgrönrosa om att vi bör ta krafttag mot de höga antalen avgångsvederlag. Dessutom finns det ingen motsättning mellan utbildning och anställningstrygghet, de snarare kompletterar varandra.
Vänsterpartiet vill att den särskilda anställningstryggheten ska vara kvar. Den behövs för att komma till rätta med den stora personalbristen och kommande rekryteringar inom välfärden. Samtidigt behöver Göteborgs stad göra en rad andra insatser, bland annat vidareutbilda erfaren personal och validera informell kompetens till formell kompetens. Det underlättar för personal att kunna byta anställning.
Göteborgs stad måste också bli bättre på att hitta nya placeringar för övertalig personal.
Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog därför initiativ till att inrätta en central stödfunktion för att underlätta omställningsarbetet. Stödfunktionen kan bland annat hjälpa till med att hitta en tjänst på en annan arbetsplats eller i en annan del av staden.
Moderna arbetsplatser erbjuder sina anställda kompetensutveckling och goda och trygga anställningsvillkor. De inlåsningseffekter som de borgerliga partierna pratar om är positiva. Vi vill att våra anställda ska stanna kvar, välfärden har inte råd att förlora deras kompetens och erfarenhet.
För Vänsterpartiet är det självklart - vi vill bevara anställningstryggheten som vi kommit överens om med de fackliga organisationerna. Våra anställda ska inte behöva oroliga sig för att bli arbetslösa.