Replik
Debatt: Släpp partipolitiken – fortsätt samarbeta
Dagens ETC
”När Sverige gick med i EU var öppen-heten mindre. De framstegen har nåtts när många parlamentariker samarbetat för transparens.”Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I sin artikel på ETC.se (13/12) skriver Max Andersson (M) att svenska europaparlamentariker som sitter i andra partigrupper än hans ”agerar bromsklossar” i arbetet för öppenhet och transparens i Europaparlamentet.
Det är tråkigt att Max Andersson väljer att försöka göra den här frågan partipolitisk. Svenska europaparlamentariker i Bryssel ställer sig bakom den svenska hållningen att verka för öppenhet och transparens.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det finns sedan länge ett bra samarbete mellan oss parlamentariker i de olika partigrupperna när det handlar om just dessa frågor. Nu väljer Andersson att gå i polemik – trots att vi svenskar jobbar mot samma mål.
Han vill alltså riskera sammanhållningen för att vinna kortsiktiga partipolitiska poäng, i stället för att arbeta tillsammans för en ambitiös och hållbar insats i de här viktiga frågorna.
I den översyn av arbetsordningen som i veckan röstades om i Strasbourg hade det lagts fram 1 283 ändringsförslag. Vi konstaterar att det faktiskt inte är Max Andersson som driver frågan om ökad transparens i den politiska processen i Bryssel, men han är en av många som har haft åsikter på detta synnerligen omfattande betänkande.
Vi liberaler ställer oss helhjärtat bakom alla goda förslag för ökad insyn och tydlighet i alla EU:s institutioner. Vi stödjer flera av förslagen som Max Andersson har lagt fram, dessutom flera ytterligare förslag från andra ledamöter.
Förslaget Andersson troligtvis syftar på är det kring trilogerna, alltså trepartsförhandlingar med Europaparlamentet, Ministerrådet och EU-kommissionen. Vi är för att slutsatserna av handlingarna offentliggörs, men det måste vara möjligt att ha viss sekretess av förhandlingstekniska orsaker. Tänk om fackliga förhandlingar skulle ske helt öppet? Då skulle kompromisser aldrig kunna nås.
Men som Andersson, så röstade vi för att Europaparlamentet ska medge att vi parlamentariker på ett enkelt sätt kan registrera våra möten med intresseorganisationer.
Precis som Andersson uppmanar vi alla lobbyister och intresseorganisationer som vi träffar att registrera sig. Ibland måste vi dock även träffa enskilda individer, små företag och nationella organisationer som inte är registrerade för att samla relevant information. Det vore synd om vi bara fick prata med företag och organisationer som var stora nog att ha registrerade representanter i Bryssel.
Det finns mycket kvar att göra i Bryssel för att öka transparensen och förbättra den politiska kulturen. Men framsteg har faktiskt gjorts. När Sverige gick med i EU var öppenheten mindre. De framstegen har nåtts när många parlamentariker samarbetat för transparens. Det samarbetet vill vi fortsätta tillsammans med alla svenskarna i Bryssel. Och det är viktigare än att vinna kortsiktiga partipolitiska poänger.