Opinion
Debatt: Släpp pinsam prestige – kom igång med politik
Reformer som borgerliga partier tidigare helhjärtat varit för verkar plötsligt ses somdåliga så fort de associeras med Miljöpartiet menar debattören. På bild: Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
Dagens ETC
Att medvetet avstå från att genomföra förslag man egentligen är för bara för att de kommer från den andra sidan av riksdagen, är ett uttryck för uselt klimatledarskap och innebär ett slöseri med skattebetalarnas pengar, skriver Elin Söderberg (MP).
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kerberos och Karon är gestalter i den grekiska mytologin. Förutom att ge namn åt den senaste tidens värmeböljor i södra Europa har de också gemensamt sin tjänstgöring i dödens tecken. Kerberos är den trehövdade varelse som vaktar ingången till Hades dödsrike. Karon är den som för de dödas själar över floden Styx som utgör gränsen mellan de dödas och de levandes riken. För oss i det behagliga svenska vädet låter det som ett spännande sommardrama, men för våra europeiska grannar är det en obehaglig verklighet där värmerekord slås och bränder härjar. Namngivningen för värmeböljorna blir en metafor för krisens akuta karaktär.
För att minska riskerna för att vi ska behöva bekanta oss med än värre karaktärer än Kerberos och Karon i framtiden behövs kraftfull klimatpolitik. Skillnaderna mellan Miljöpartiets och regeringens klimatpolitik är mycket stora, men det finns även frågor där det åtminstone i debatten råder samsyn. Detta gäller exempelvis behovet av snabbare tillståndsprocesser för en snabb klimatomställning. Högern har återkommande påtalat behovet av “omedelbara beslut” för att skynda på omställningen och snabbare och effektivare tillståndsprocesser är ständigt återkommande förslag i regeringens uttalanden.
Givet dessa upprepade krav är det svårt att tro att det finns färdiga och utredda förslag att genomföra helt i linje med regeringens uttalanden, som regeringen ännu inte genomfört. Problemet verkar vara det för borgerligheten röda skynket som Isabella Lövin skrev om i Dagens Industri nyligen. Alltså att de reformer borgerliga partier tidigare helhjärtat varit för plötsligt verkar dåliga så fort de associeras med Miljöpartiet.
Det tydligaste exemplet på det är från mars 2022 då Moderaterna sa nej till att stoppa importen av rysk gas, ett förslag de egentligen sa sig vara för, för att inte “legitimera” Miljöpartiets politik. I efterspelet till beslutet om att fortsätta den ryska importen hymlade inte heller Ebba Busch (KD) med att Miljöpartiet egentligen haft rätt.
Klimatpolitiken må vara polariserad, men här finns frågor där båda sidor säger sig dra åt samma håll. Miljöpartiet har redan rott förslag om förenklade tillståndsprocesser nästan helt i hamn. Miljöprövningsutredningen och klimaträttsutredningen ligger redo i regeringens skrivbordslåda för genomförande. Tolv av förslagen sammanställdes nyligen i en rapport av Fossilfritt Sverige under rubriken “Färdigutredda förslag för effektivare tillståndsprocesser”.
Att regeringen ännu inte tagit något av dessa förslag vidare är beklagligt eftersom lagstiftningsarbetet i Sverige tar lång tid – tid som varken klimatet eller företagen har.
Inte heller de mycket lågt hängande frukterna såsom regleringsbrevsändringar eller budgettillskott till tillståndsprövande myndigheter har genomförts. I praktiken innebär detta att regeringen aktivt skjuter arbetet framför sig och förhalar klimatomställningen.
Istället har regeringen valt att tillsätta en ny utredning. Att påbörja ytterligare utredningar på områden där det finns färdigutredda förslag är ett kolossalt fåfängt resursslöseri. När Miljöpartiet var med och bildade regering 2014 försökte vi på bästa sätt förvalta det arbete som föregående regering genomfört på områden där det fanns en samsyn.
Ett sådant exempel är den statliga utredning om hur Sveriges bilflotta till 2030 skulle bli oberoende av fossila bränslen, den så kallade FFF-utredningen. I slutet av sin andra mandatperiod hade Alliansen inte genomfört merparten av utredningens förslag. När Miljöpartiet då klev in i regeringskansliet var detta en tacksam grund som vi, tillsammans med Socialdemokraterna, kunde fortsätta att bygga på. Aldrig var det tal om att vi skulle skrota bra, färdigutredda politiska förslag, bara för att förslagen kom från våra politiska motståndare.
Politisk debatt och konflikt är ett nödvändigt inslag i varje välfungerande demokrati. Men att medvetet avstå från att genomföra förslag man egentligen är för, bara för att de kommer från den andra sidan av riksdagen, är ett uttryck för uselt klimatledarskap och innebär ett slöseri med skattebetalarnas pengar. Färdiga och utredda förslag ligger i skrivbordslådan. Det är i allas intresse att de läggs upp på bordet och klubbas igenom snarast möjligt. Sätt klimatet framför prestigen. Om vi inte vill stifta närmare bekantskap med Kerberos och Karon måste vi öka takten i klimatomställningen.