Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skyddar borgerliga partier privatförsäkrades gräddfiler?

Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Regeringen har tillsatt en utredning för att stoppa att privatförsäkrade tränger sig före i kön till hälso- och sjukvård. Men åtgärder måste komma direkt. Tyvärr verkar de borgerliga partiernas vilja att se de negativa effekterna vara mycket begränsad.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Alltfler protesterar mot att personer med privata sjukvårdsförsäkringar får förtur framför patienter med större vårdbehov i den vanliga skattefinansierade vården. Professionen genom Svenska Läkaresällskapet slår fast att det privata sjukvårdsförsäkringssystemet ”åsidosätter principen om att vård i första hand ska ges efter behov”(DN debatt 23/10) och organisationer som PRO har varnat för att äldre sjukare patienter missgynnas av nuvarande system.

Regeringen har nu tillsatt en utredning med uppgift att föreslå åtgärder ”som begränsar privata sjukvårdsförsäkringars påverkan på offentligt finansierad hälso- och sjukvård”. Nationellt utredningsarbete är dock en långdragen process och redan nu krävs åtgärder som stoppar gräddfiler i vården.

Regionerna måste kliva fram och göra mer för att se till att inga skattepengar går till att friskare patienter med privata sjukvårdsförsäkringar köper sig före i kön. PRO i Stockholms län har därför i en skrivelse till Regionstyrelsen i Stockholm (23/10) betonat behovet av att snabbt stoppa dessa gräddfiler för privatförsäkrade patienter. Det kan ske genom att regionen i avtalen med de privata vårdgivarna anger att ett villkor för offentlig finansiering är att de inte ger förtur till privatförsäkrade personer. De med privata sjukvårdsförsäkringar hänvisas till den helt privatfinansierade vården. Regionen kan däremot upphandla privata vårdtjänster för att minska köerna inom den offentligt finansierade vården. Detta har även presenterats som ett konkret förslag från Socialdemokraterna i Region Stockholm.

Vi hade önskat ett uppvaknande från det blågröna styret i Region Stockholm. I en kommentar till PRO:s förslag i Dagens Nyheter (3/11) anger det ansvariga regionrådet Anna Starbrink (L) följande tre orsaker varför de borgerliga partierna inte avser att införa detta förbud mot gräddfiler inom den offentligt finansierade vården.

• ” Vi har svårt att i våra avtal förbjuda företag att ha andra kunder.”

Ett mer sanningsenligt svar hade varit att den politiska viljan saknas. Precis detta förbud mot gräddfiler i vården har nämligen tidigare – vid en annan politisk majoritet – skrivits in i avtalet med till exempel det privat drivna offentligt finansierade Capio St Görans sjukhus.

• Den föreslagna regleringen ”skapar nya kryphål för vårdgivare som vill erbjuda privat vård”.

Det är ett rätt märkligt antagande att ett stopp för gräddfiler skulle öka risken för just gräddfiler jämfört med dagens system som tillåter gräddfiler. Svaret präglas också av en oroväckande uppgivenhet genom att anta att vårdföretagen även om man inför olika regleringar ändå alltid hittar kryphål. Denna låt gå-politik på marknadens villkor leder erfarenhetsmässigt till en alltmer ojämlik vård.

• ”Upptäcker vi några tveksamheter eller att man inte lever upp till lagen så ska vi ta tag i det.”

Tyvärr verkar de borgerliga partiernas vilja att ”upptäcka” de negativa effekterna av dagens gräddfiler vara mycket begränsad. När två DN-journalister efter samtal med privata vårdgivare och ansvariga tjänstemän i Region Stockholm konstaterade att offentligt finansierade patienter blir undanträngda i vårdkön av privatförsäkrade patienter beskrevs detta av de ansvariga politikerna som en stor nyhet.

Det är svårt att inte läsa dessa undanflykter som ett försvar för de kommersiella intressen och priviligierade grupper som gynnas av dessa gräddfiler.  Detta är en djupt oetisk vårdpolitik. Ingen inom vår gemensamma skattefinansierade vård ska kunna trängas undan av privatförsäkrade patienter. Detta är speciellt viktigt i dessa tider när vården även ska klara stora uppdämda och nya vårdbehov i spåren av coronapandemin.

I dag är det äldre och andra grupper med stora vårdbehov som löper störst risk att bli undanträngda i vårdkön av yngre privatförsäkrade patienter med ofta mindre vårdbehov. 

Detta strider mot såväl hälso- och sjukvårdslagens krav på en behovsbaserad vård som de etiska principer för vården som riksdagen fastställt. Därför krävs här och nu åtgärder som säkerställer att vård alltid ges efter behov, inte efter plånbok.

/////////////////////////////////////////////////////

Talla Alkurdi (S)

oppositionsråd i Region Stockholm

Göran Dahlgren

gästprofessor vid University of Liverpool samt PRO:s vårdpolitiska grupp i Stockholms län

Curt Hansson

ordförande PRO i Stockholms län