Hoppa till innehållet

Vaccin

Debatt: Skydda äldre mot RS – erbjud alla att få vaccin

Inför ett nationellt vaccinationsprogram mot RS för äldre inför vintersäsongen, skriver debattörerna.

Inför ett nationellt vaccinationsprogram mot RS för äldre inför vintersäsongen, skriver debattörerna.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Med vinterns ökade risk för spridning av RS-virus är behovet av ett nationellt vaccinationsprogram mot RS akut. Äldre personer tillhör en utsatt riskgrupp, och ett sådant program skulle inte bara rädda liv utan också avlasta vården och gynna samhället i stort. Så vad väntar politikerna på?

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Vi närmar oss vintersäsongen och det är svårt att inte tänka på hur den redan ansträngda sjukvården kommer att belastas ytterligare av en cocktail av sjuka i covid-19, influensa och RS. Mot två av dessa sjukdomar erbjuds idag utvalda delar av befolkningen vaccination som finansieras av offentliga medel. Man får dessutom en kallelse, vilket ökar både vaccinationstäckning och jämlik tillgång till vården – även för dem med lägre kunskap om sjukdomen. Men det gäller inte RS-virus, trots att det kan ge mycket besvärliga symptom hos äldre och multisjuka, vilket i värsta fall kan leda till döden. 

RS-virus, eller respiratoriskt syncytialvirus, liknar covid-19 genom att infektionen angriper luftvägarna. Viruset är främst känt som en barnsjukdom, men också personer över 60 år med underliggande sjukdomar, och äldre över 75 år, löper högre risk för infektion och allvarliga komplikationer i samband med sjukdomen.

I Europa hamnar fler än 150 000 vuxna på sjukhus med en RS-infektion varje år. Bland personer över 60 år avlider fler än 20 000 årligen. Med detta i åtanke är det tydligt att äldre inte får glömmas bort när vi diskuterar RS-virus.

Redan 2023 rekommenderade Folkhälsomyndigheten RS-vaccination för äldre och en färsk rapport av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) bedömer RS-vaccinet som ekonomiskt fördelaktigt för Sverige.

Den 19 september presenterade regeringen sin budgetproposition, där ökat anslag för vaccinberedskap aviserades – men först från år 2026 – för att stärka skyddet vid pandemier. Det är anmärkningsvärt att regeringen begränsar satsningen till pandemier och ignorerar existerande infektionssjukdomar som påverkar stora delar av befolkningen. 

Ska vi verkligen behöva genomlida fler vintrar med hög sjukdomsbörda, ansträngda sjukvårdsresurser och vårdpersonal med en orimlig arbetssituation? 

Det är svårt att förstå, eftersom allt finns på plats för ett vaccinationsprogram mot RS-virus:

Vi har flera nya vacciner som är godkända och administreras till patienter som betalar ur egen ficka. Dessa innovativa vacciner har en skyddseffekt som håller från år till år. 

Både EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, och Folkhälsomyndigheten gjorde ett extrasnabbt förfarande för godkännande respektive rekommendation. Detta visar att RS är en prioriterad folkhälsofråga och att vaccinet är en viktig förebyggande insats.

Manegen är krattad. 

Det finns en stark vaccinationsvilja hos äldre. En studie visar att 75 procent av personer mellan 50–75 år är positivt inställda till vaccinationer.  Samtidigt är kunskapen om RS-virusets konsekvenser för riskgruppen låg. Ett vaccinationsprogram mot RS och kallelser skulle motverka informationsgapet och öka såväl kännedomen om sjukdomen som tillgängligheten till behandling.

TLV bedömde i september 2024 att RS-vaccinet är kostnadseffektivt för samhället i stort och kan administreras tillsammans med influensavaccinet.

Ett nationellt vaccinationsprogram mot RS skulle inte bara garantera och säkerställa att alla äldre får lika möjlighet till skydd, oavsett bostadsort och socioekonomisk ställning. Det skulle också minska behovet av isolering för äldre – en situation som kan vara påfrestande för äldre genom att förebygga allvarliga infektioner kan vaccination lindra lidande, minska sjukhusinläggningar och spara resurser. Vi ser att underliggande infektioner har stora och långvariga konsekvenser hos äldre och multisjuka, vars livskvalitet aldrig blir densamma efter en RS-infektion.  

Manegen är krattad. Politikerna har chansen att i handling – inte bara i ord – visa att de verkligen vill göra ”satsningar på förebyggande vård”.

Det borde vara ett enkelt val.

Ett nationellt vaccinationsprogram mot RS för äldre istället för onödigt mänskligt lidande och en överbelastad vård.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.