Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skolboksexempel på hur rasismen normaliseras

Bild: Bild: Leif R Jansson/TT

Dagens ETC

Antiziganismen når nya höjder i Sverige. När den liberala debattören Rebecca Weidmo Uvell stämmer in i den kören är det ett uttryck för att hon antingen är kunskapslös eller rasist, skriver Kim Fredriksson, styrelseledamot i föreningen Rung.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Antiziganismen når nya höjder i Sverige. När den liberala debattören Rebecca Weidmo Uvell stämmer in i den kören är det ett uttryck för att hon antingen är kunskapslös eller rasist, skriver Kim Fredriksson, styrelseledamot i föreningen Rung.

Häromveckan twittrade den liberala debattören Rebecca Weidmo Uvell om Stefan Lövfens minst sagt smaklösa användning av ordet ”zigenare”.

Tweeten bestod av en bild, enligt henne själv, ursprungligen från någon skämtsida. Bilden föreställer ett meddelande från en fejkad Facebook-profil på Stefan Lövfen där han tar avstånd från sitt tidigare ordval. I slutet gör han däremot ytterligare ett antiziganistiskt uttalande. Denna gång mot en mer specifik romsk folkgrupp, nämligen resandefolket, genom att avsluta med: ”Vill be alla tattare om ursäkt!”

Uvell mötte givetvis kritik. Från två av alla de tiotusentals personer som fick ta del av hennes tilltag på den sociala mikrobloggen.

– Gå vidare nu, blev hennes svar till en av personerna som påpekade det olämpliga i att sprida rasistiska epitet.

Föraktet och bristen av förståelse är med andra ord total. Antingen det eller så är Rebecca Weidmo Uvell kunskapslös eller rasist.

Ordet ”tattare” är ett nedsättande ord som har används mot specifikt resandefolket sedan generationer. Ordet i sig är mer än en förolämpning. Det är en ständig påminnelse över de övergrepp som har skett mot romer i Sverige. Däribland mina släktingar, exempelvis min egen mamma. Övergrepp som enligt konstens alla regler ska definieras som ett folkmord som pågick fram tills 1976.

Vi talar om tvångsöverföring av barn till majoritetsbefolkningen, vi talar om tvångssterilisering, tattarinventarier, rättslöshet, fråntagande av ens kulturella identitet och en social stigmatisering som pågår än idag. Det är ett allvarligt ord som väcker kollektiva minnen om folkmord och etnisk rensning. Det är ingenting man skämtar om eller avfärdar hur som helst. Det är något man ska ta avstånd från.

Antiziganismen når nya höjder i Sverige.

Minst två romska läger har brandhärjats i Stockholm efter antiziganistiska hot. Vuxna män har attackerat nyanlända romer runt omkring i landet. På Flash­back hetsas nätrasister till att gå ut och attackera ”tattare och ziggisar” som ligger bakom det ”organiserade tiggeriet”. Finska romer med sina traditionella kjolar har förbjudits att handla i butiker efter diverse ryktesspridningar på nätet, detta trots att de flesta har bott i Sverige sedan 1800-talet. Till och med vi resande som har varit en del av Sverige sedan 1500-talet blir nu återigen föremål för mytbildningar och rasistiska kränkningar, användningen av ordet ”tattare” är ett lindrigt exempel på det.

Rebecca Weidmo Uvell ger uttryck för antiziganism och hennes reaktion utåt är ett skolboksexempel på hur pass socialt accepterad rasismen mot romer har kommit att bli. Rasism som en liberal debattör inte ens anser sig behöva be om ursäkt för på sociala medier trots att det riktar sig direkt till allmänheten.

Jag har svårt att se att denna rasistiska jargong hade gått hem om det hade handlat om någon annan svensk minoritet, exempelvis judarna.

Det kollektiva lidande judarna har än idag är något som respekteras. Det är nämligen självklart att effekterna av ett folkmord och etnisk rensning sedan generationer har satt sina spår. Man använder helt enkelt inte nedsättande epitet om judar såvida man inte bär på en antisemitisk värdegrund. Antiziganismen är inte annorlunda. Det finns således inga ursäkter för den här typen av så kallade ”skämt” på andra människors bekostnad. Det borde Uvell förstå och respektera.

En ursäkt till Sveriges största romska minoritet vore minst sagt på sin plats.