Replik
Debatt: Skogen tjänar på en god och saklig dialog
Dagens ETC
I Dagens ETC i går gick skogsbiologer och naturvårdare till hårt angrepp mot reklamkampanjen Svenska skogen, och kritiserade skogsbolagen för att blunda för klimatfrågan. I dag svarar en representant för skogsbranschen på kritiken.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det är bra om fler engagerar sig i skogsfrågorna, vad det innebär att bruka skog och vad skogen kan användas till i framtiden. En förutsättning för att kunna föra bra och konstruktiva samtal om skogsfrågorna är att öka kunskapen om den svenska skogen och dess brukande bland människor i Sverige. Kunskap som bygger på vetenskap och allmänt vedertagna fakta, lätta att granska för den som vill. Den argumentation som debattörerna använder i den här debattartikeln vilseleder snarare än upplyser. I brist på vetenskapliga belägg används svartmålande ord och ett tonläge som minskar utrymmet för dialog. Det sättet att debattera leder inte framåt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det stämmer att det svenska skogsbruket inte alltid har varit hållbart. I mitten av 1800-talet var skogen så hårt exploaterad att staten såg sig tvungen att införa världens första skogsvårdslag 1903. Därefter har skogsägarna långsiktigt och metodiskt restaurerat och skapat växtliga skogar. Frisk och växande skog är viktig, inte bara för skogsnäringen utan för hela Sverige och för oss som bor här. Det är växande träd som binder mest koldioxid och ger oss möjlighet att ersätta klimatstörande fossila rå-varor med förnybar skogsråvara. Och ökad skogstillväxt ger oss bättre råd att avsätta skogar med höga naturvärden. Vi ska också komma ihåg att hälften av Sveriges skogar ägs av 330 000 enskilda skogsägare med olika mål och skogsskötsel. Det borgar för variation och mångfald. Allt är inte felfritt i svenskt skogsbruk men det arbetas hela tiden för att med ökad kunskap och förbättrad planering och teknik uppnå både miljö- och produktionsmål.
Jag är övertygad om att många av oss i grunden har samma mål: att kombinera ett hållbart skogsbruk, höga naturvärden och fina naturupplevelser med en klimat-smart skogsnäring som kan bidra till svensk ekonomi och globala klimatutmaningar. Vi skulle alla tjäna på en saklig dialog kring hur vi tillsammans ska nå det målet. Att sprida vetenskapligt baserad kunskap om skogen och dess möjlig-heter är ett steg på vägen.