Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skogen är viktig – vi måste göra rätt

”Man rekommenderar numera skogsägarna att värna mångfalden”, skriver debattören. 
”Man rekommenderar numera skogsägarna att värna mångfalden”, skriver debattören.  Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Svenskt skogsbruk är inte bara vettlösa kallhyggen. Tvärtom sker väldigt mycket positivt på området, framhåller Anders Lönnberg, medlem i Pappers och Naturskyddsföreningen och Södra Skogsägarna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nästan all produktiv skog i Sverige är planterad. Den skog som inte är det är oftast av mindre betydelse som råvara till skogsindustrin, däremot av stor betydelse för den biologiska mångfalden och bör därför värnas.

När min familj reste i Dalarna på 70-talet möttes vi av gigantiska kalhyggen och protestskyltar som kungjorde att ”Här skövlar Stora för profit”. Skogsbruket då tog inte några större hänsyn till naturen, till exempel behandlades nästan alla plantor med gift för att de inte skulle bli angripna av snytbaggar. Diken grävdes utan naturhänsyn. Hyggena städades och några år senare togs också allt växtmaterial bort, så kallad grot (grenar, rötter och toppar). Samtidigt har skogsbruket mekaniserats nästan helt, motorsågen har bara en marginell betydelse.

Riktlinjerna från Skogsstyrelsen var återplantering av gran på nästan alla marker. Om man går in i en sådan yngre granplantering möts man nästan av en ogenomtränglig artfattig biologisk öken, som dock är väldigt produktiv på kort sikt. När skogen blivit gallrad några gånger uppfattas den av de flesta som en ”vacker” skog de sista 20 åren före avverkning.

Detta kan förändras och det görs redan till stor del. Det har alltid funnits enskilda skogsägare som sett riskerna med detta skogsbruk och vårdat sin skog. Skogsstyrelsens riktlinjer har förändrats mot ett skogsbruk med biologisk mångfald, inom ramen för ett effektivt bruk som kan förse skogsindustrin med råvara. Man rekommenderar numera skogsägarna att värna mångfalden – som att öka andelen lövträd, spara gamla skadade träd, dika med försiktighet, vara rädd om våtmarker och så vidare.

Lina Burnelius på Skydda Skogen skriver i sin replik (17/2) till GS-facket att ”runt 80 procent av det som tas ut i skogen blir till klimatskadliga kortlivade produkter, varav de flesta dessutom är onödiga”. Jag anser att hon har fel. Varje dag använder Burnelius säkert produkter från skogsindustrin, de flesta nödvändiga, till exempel olika typer av livsmedelsförpackningar. Huset hon bor i är i alla fall delvis byggt av trä, också en skogsprodukt. Pappersindustrin har tagit fram alternativ till bomull, av disolvingmassa tillverkas viskos till textilindustrin.

På samma sätt som ett ekologiskt jordbruk med fördel kan drivas i stor skala, kan även ett biologiskt hållbart skogsbruk göra det och vi är på god väg, men långtifrån framme.