Opinion
Debatt: Skåne satsar på endometriosvård
Dagens ETC
Mindre symptom leder till att antalet akutbesök och sjukskrivningar kan minska. På så vis tjänar också samhället som helhet på bättre endometriosvård, skriver debattörerna.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
En av tio kvinnor i fertil ålder har endometrios – som för många innebär ett stort lidande med svåra smärtor och perioder av sjukskrivning. Bara i Skåne uppskattas cirka 6 000 kvinnor ha behov av sjukvårdsinsatser för sjukdomen. Genom en särskild satsning har Region Skåne kraftsamlat för att förbättra endometriosvården.
Tidig diagnos med efterföljande behandling och en strukturerad handläggning kan göra stor skillnad och bidra till bättre livskvalitet för patienter med endometrios. Men trots att sjukdomen är så vanlig har den under lång tid varit relativt okänd.
Det har också funnits brister i omhändertagandet. Studier visar att det i genomsnitt tar sju år innan diagnos ställs. Den tiden måste minska. En förutsättning är ökad kunskap och ett utvecklat omhändertagande, inom alla vårdinstanser.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Region Skåne avsatte 4,3 miljoner kronor under 2016 till en endometriossatsning. Endometriosteamet och Smärtrehab vid Skånes universitetssjukhus (SUS) förstärks. Pengarna går även till utbildningsinsatser för sjukvården i Skåne och till införandet av ett nytt vårdprogram riktat till både primärvården och specialistvården.
Redan nu kan vi se positiva effekter av satsningen. På CSK (Centralsjukhuset i Kristianstad) har antalet vårddagar för kvinnor med endometrios minskat från 80 till 18 under det första halvåret av 2016 jämfört med 2015. Anledningen är det nystartade endometriosteamet på CSK där läkare, barnmorska och kurator erbjuder såväl snabb behandling som psykosocialt stöd.
Endometrios drabbar oftast yngre kvinnor. Majoriteten av patienterna får symptom före 20 års ålder. Utan tidig diagnos och behandling riskeras ett stort lidande under flera decennier. Obehandlad kan sjukdomen ge upphov till smärtor. Den kan också påverka nära relationer, yrkeslivet, sociala kontakter, fertilitet, sexualitet och självkänsla.
Inte sällan söker sig unga kvinnor med endometrios först till skolsköterska, barnmorska, ungdomsmottagning eller sin vårdcentral. Med ökad kunskap finns stora möjligheter att förkorta tiden till diagnos och rätt behandling. Målsättningen med vårdprogrammet och den tillhörande utbildningsinsatsen är att åstadkomma detta. Vårdprogrammet beskriver symptom, lämplig utredning och behandling samt klargör ansvarsfördelningen mellan olika vårdinstanser. Även värdet av kontakt med patientföreningen för endometrios lyfts fram.
Kvinnor med endometrios möter flera olika personalkategorier på sin väg genom vården. Därför behöver också kunskapen om sjukdomen finnas i flera yrkesgrupper. Kontinuiteten som kontaktsjuksköterskor kan bidra med är mycket värdefull i det sammanhanget. Genom endometriossatsningen tillförs kvinnokliniken och Smärtrehab vid SUS resurser för att kunna öka sin kapacitet att ta emot patienter med svår endometrios.
Ökad kunskap och medvetenhet om endometrios, ett förbättrat och strukturerat omhändertagande samt ett utvidgat samarbete mellan olika vårdinstanser ger först och främst ett minskat lidande för kvinnor som drabbats av sjukdomen. Möjligheterna till ett fungerande arbetsliv och högre livskvalitet ökar. Mindre symptom leder till att antalet akutbesök och sjukskrivningar kan minska. På så vis tjänar också samhället som helhet på bättre endometriosvård.
Med den beslutade satsningen tar Region Skåne ett viktigt steg för att ge kvinnor med endometrios den hjälp och stöd de har rätt till.
Anna-Lena Hogerud (S)
Ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd
Anders Åkesson (MP)
Vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden