Hoppa till innehållet

Gaza

Debatt: Skamlösa tystnaden när Gazas barn lider och dör

Ett barn skadat av bombningarna i Gaza.

Ett barn skadat av bombningarna i Gaza.

Bild: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Dagens ETC

Barn har rätt till skydd från våld och en trygg uppväxt. Det är vår skyldighet att kämpa för dessa rättigheter. Ja, regeringen, det gäller även när det är barn i Gaza och Västbanken som far illa.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Sedan Hamas terrordåd den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget, har situationen för barn i Gaza och på Västbanken gått från dålig till katastrofal. Israels brutala krigföring har under gångna året gått långt över alla gränser. Våldet och förstörelsen i regionen drabbar barnen allra hårdast, och enligt en nyligen publicerad FN-rapport är omkring 70 procent av de som dödats i Gaza kvinnor och barn. 

Bristen på säkerhet, vård, vatten och utbildning gör framför allt barnens vardag outhärdlig, och vi ser exempel på brutala övergrepp mot deras grundläggande rättigheter. 

FN:s barnkonvention är tydlig. Barn har rätt till skydd från våld, rätt till hälsa, utbildning och trygghet. När barn lever under krigsliknande förhållanden som i Gaza och på Västbanken, måste det internationella samfundet stå upp för dessa principer. Enligt internationell humanitär rätt har Israel en skyldighet att skydda civila, särskilt barn. Ändå nås vi av rapporter om systematiska övergrepp. Våldet är så omfattande att barns fysiska och psykiska hälsa riskerar att skadas för livet. Enligt UNWRA har Gaza nu det högsta antalet barn per capita som tvingats genomgå en amputation – ofta utan bedövning.  Detta händer mitt framför ögonen på oss, utan att Sverige och omvärlden agerar med tillräcklig kraft. 

Samtidigt ser vi att civilsamhället träder fram. En av de organisationer som oförtröttligt arbetar för barns rättigheter i dessa områden är Defense for children international-Palestine (DCI-P). Deras dokumentation vittnar om en vardag där palestinska barn arresteras utan rättegång, hålls i förvar under omänskliga förhållanden och utsätts för våld och ibland tortyr. I juni 2023 publicerade DCI-P rapporten “Arbitrary by default”, som visar att dessa övergrepp inte är undantag utan en del av en systematisk struktur där barnens rättigheter dagligen kränks. Efter den senaste våldsupptrappningen har situationen förvärrats ytterligare. 

Vad säger det om Sveriges engagemang för barnkonventionen? 

Trots dessa alarmerande rapporter har vi inte sett någon kraftfull reaktion från Sverige. Regeringen talar ofta om vikten av barns rättigheter, men när barn i Gaza och på Västbanken utsätts för omänskliga kränkningar till följd av Israels krigföring, förblir den svenska regeringen tyst. Vad säger det om Sveriges engagemang för barnkonventionen? 

Som en nation som varit en förkämpe för barns rättigheter och som var ett av de första länderna att ratificera FN:s barnkonvention borde Sverige höja rösten och sätta ordentlig press på Israel. Den svenska regeringens passivitet skickar en signal om att vissa barns rättigheter inte är värda att försvara – och det är en farlig och oacceptabel hållning.

Vi socialdemokrater menar att Sverige måste orka visa ledarskap och stå upp för alla barns rättigheter, oavsett var de bor. Sverige borde snarast initiera diplomatiska initiativ och verka inom internationella forum för att säkerställa att barnkonventionens principer efterlevs även i konfliktdrabbade områden som Gaza och Västbanken. 

Detta handlar inte bara om att ta ställning för barns rättigheter – det handlar om att försvara de grundläggande principer som barnkonventionen bygger på. Barn har rätt till skydd från våld och en trygg uppväxt, och det är vår skyldighet att kämpa för dessa rättigheter. 

Det är dags för regeringen att agera och visa att Sveriges engagemang för barns rättigheter är mer än bara ord. Vi kan inte fortsätta att vara passiva medan barn i Gaza och på Västbanken lider.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.