ETC Stockholm
Debatt: Skam att pensionärer lever under fattigdomsgränsen
ETC Stockholm
Att vi har pensionärer i vårt välbeställda land som lever under den relativa fattigdomsgränsen är en skam. Dessutom ökar antalet äldre som har det knapert. Det här är ingen naturlag, det är en konsekvens av medvetna politiska beslut. Vi måste ställa de ansvariga partierna till svars och kräva förändring nu.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
Många pensionärer har det dåligt ställt, ibland så dåligt att de tvingas äta hos frivilligorganisationer och inte har råd med grundläggande behov som hyra, tandläkarbesök eller mediciner.
Pensionerna är i många fall så låga, även för dem som jobbat ett helt liv, att det blir svårt att faktiskt gå i pension vid 65 års ålder.
Det senaste året har vi hört många röster i debatten om de låga pensionerna. Vi som ser behovet av att reformera pensionssystemet har tagit upp frågan många gånger. Men de som vill bevara systemet i sin nuvarande form har legat lågt.
Ingen har vågat stå för de konsekvenser som pensionssystemet har lett till, det vill säga att mängder av pensionärer har det riktigt dåligt ställt.
Politiska beslut är ingen naturlag. Visst finns det budgetar att hålla sig till och vi vet alla att pengar inte växer på träd. Men när äldre människor inte klarar dagen har vi nått anständighetens gräns. Saknas det pengar i pensionssystemet måste vi vara beredda att lösa det. Ta från de rika och ge till fattigpensionärerna.
Regeringen tillsatte i slutet av förra året en utredning som ska lägga fram förslag för hur det så kallade grundskyddet ska förbättras. I grundskyddet ingår garantipensionen, bostadstillägget, äldreförsörjningsstödet och änkepensionen. Det är bra men utan rejäla förändringar kommer situationen för pensionärerna på lång sikt fortsätta vara dålig.
Vi i Vänsterpartiet vill att pengarna som finns i det misslyckade PPM-systemet ska flyttas till inkomstpensionen. Vi vill också avskaffa den så kallade bromsen och därmed förhindra att pensionerna automatiskt kan sänkas. Och vi vill på allvar titta på en förstärkning av pensionssystemet om tillgångarna inte är tillräckliga.
Ingen äldre ska behöva oroa sig för att gå hungrig. Vi måste skapa ett tryggt och stabilt pensionssystem som inte bara dämpar en upprörd opinion i dag utan som faktiskt säkrar en värdig pension för Sveriges äldre på sikt. Det går inte att bara lappa och laga i ett trasigt system. Därför måste vi fortsätta sätta press på regeringen.