Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Självklart ska Sverige ha egen vaccinfabrik

För 30 år sedan hade Sverige en framgångsrik vaccinfabrik. Staten borde skapa en sådan institution igen, som kan producera vaccin med fokus på folkhälsa och inte på vinster, menar Kerstin Eldh.
För 30 år sedan hade Sverige en framgångsrik vaccinfabrik. Staten borde skapa en sådan institution igen, som kan producera vaccin med fokus på folkhälsa och inte på vinster, menar Kerstin Eldh. Bild: Johan Nilsson/TT, Privat.

Dagens ETC

Det har börjat en diskussion om Sverige ska ha en egen tillverkning av vaccin. Få minns idag att Sverige för 30 år sedan hade en egen mycket framgångsrik vaccinfabrik,Statens bakteriologiska laboratorium (SBL). Den lades ner 1993 av regeringen Bildt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Innan beslutet att lägga ner 1993 hade den svenska staten samlat en internationellt sett stark kompetens i SBL som från 1918 ansvarade för smittskyddet. Där utvecklades vacciner som användes med framgång mot influensa, kolera, difteri, stelkramp och kikhosta.

Allra mest framgångsrikt var det poliovaccin som utvecklades under ledning av Sven Gard. Han avböjde Nobelpriset med motiveringen att det byggde på grundforskning av John Enders som redan var belönad med Nobelpriset. Amerikanen Jonas Salk, vars vaccin också byggde på Enders grundforskning, tackade däremot ja till Nobelpriset.

Det svenska vaccinet saknade de biverkningar som Salks vaccin hade. I Sverige infördes allmän vaccination med det svenska vaccinet 1957 och antalet poliofall sjönk snabbt.  

SBL var både producent, försäljare och kontrollör av vaccin. Det passade inte in på den nyliberala agendan. Att allt skulle organiseras om, och att så mycket som möjligt inom den offentliga sektorn skulle bolagiseras, drabbade också SBL. Carl Bildts folkpartistiska socialminister Bo Könberg splittrade upp SBL. Forskningsdelen flyttades till Karolinska institutet och det nybildade Smittskyddsinstitutet.

Vaccintillverkningen bolagiserades och blev SBL Vaccin AB som, generöst nog, fick behålla förkortningen SBL, ett inarbetat varumärke. Bolaget köptes upp av det globala läkemedelsbolaget Crucell 2006. Crucell köptes sedan i sin tur upp av amerikanska Johnson and Johnsons pharmadel Janssen.

År 2005 tillkännagav Morgan Johansson, som då var hälso- och sjukvårdsminister, att Sverige skulle bygga en egen vaccinfabrik och att det var bråttom:

”Det är bästa sättet att garantera att tillräckligt mycket vaccin kan produceras om och ifall den stora epidemin bryter ut. Idag uppgår världens vaccinproduktion till 300 miljoner doser, vilket är helt otillräckligt.”

Men en ny moderatledd regering tog vid och den kristdemokratiska ministern Maria Larsson tog ett annat beslut 2009:

”Det tillförlitligaste och det mest kostnadseffektiva sättet att säkerställa tillgången till influensavaccin vid en pandemi i nuläget är en så kallad pandemigaranti. Sverige har ingått ett sådant avtal för de kommande tre åren med option i ytterligare tre år.”

Om Sveriges möjligheter att tillverka eget vaccin idag, uttalade sig vaccinsamordnaren Rickard Bergström i SVT den 14 mars. De tekniska förutsättningarna är goda, men hur ska den kommersiella modellen se ut? frågade han. Bergström, som har en lång karriär inom läkemedelsindustrin bakom sig, verkade inte ens kunna tänka sig en möjlig statlig verksamhet.

I själva verket är det bara staten som kan skapa en institution som är inriktad på folkhälsa och inte på lönsamhet. Den skulle kunna ha total koll nationellt på säsongsinfluensa och producera vacciner för det, men också hela tiden ha en beredskap på forskningsavdelningen om det kommer någonting annat och ställa om hela produktionen mot det.