SJ
Debatt: SJ är beviset på att staten inte bryr sig
Dagens ETC
Med sina orättvisa biljettpriser är SJ ett perfekt exempel på varför förstatligande inte är något som automatiskt gynnar arbetarklassen. Gemensamt ägda bolag ska tjäna oss och inte tvärtom, skriver Doris Kapla, Ung vänster.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Nu kommer det statliga bolaget SJ tillfälligt sluta med ombokningsbara tågbiljetter. Detta gör de ännu dyrare avbokningsbara biljetterna till det enda alternativet för den som vill boka en resa men inte är säker på att allt kommer klaffa. Att av- och ombokningsbara biljetter kostar extra är i sig ovärdigt ett statligt bolag. Den som lider mest av att behöva köpa en ny biljett om den missar tåget, är också den som inte kan lägga ett par hundra kronor extra på en ombokningsbar biljett.
Ärligt talat är hela SJ:s biljettsystem kasst. Den som inte har gott om pengar måste resa på ett så obekvämt sätt som möjligt för att ha råd. Obekväma tider, extra många byten eller ett långsammare tåg. Man måste boka antingen i väldigt god tid, eller satsa på att det kommer finnas platser kvar på tåget när sista-minuten-priserna blir tillgängliga.
Erbjuder bara bekvämlighet till rika.
Det är ovärdigt att ett statligt bolag bara erbjuder bekvämlighet till de rika, speciellt nu när lönen är låg, arbetsvillkoren slitsamma och pensionsåldern höjd för många av de människor som får samhället att gå runt.
Med sina orättvisa biljettpriser är SJ ett perfekt exempel på varför förstatligande inte är något som automatiskt gynnar arbetarklassen. Så länge staten fungerar som ett enormt företag kommer den fortsätta prioritera överklassens bekvämlighet över arbetarklassens rörelsefrihet. För en kapitalistisk stat är du alltid bara värd det du har på banken.
Målet med en vänsterpolitik borde inte bara vara att vi ska övertyga staten att ta hand om oss, utan att arbetarklassen själva ska ha makten att bestämma över sina liv. Vi får aldrig ge upp kampen för en socialistisk och demokratisk ekonomi. Gemensamt ägda bolag ska tjäna oss och inte tvärtom.