Hoppa till innehållet

Jämställdhet

Debatt: Sexuellt våld mot barn på nätet ökar i en alarmerande takt

”Vi kräver att Sverige och EU också tar sitt ansvar och skyddar våra barn från det sexuella våldet online”, skriver representanter från 14 organisationer.

”Vi kräver att Sverige och EU också tar sitt ansvar och skyddar våra barn från det sexuella våldet online”, skriver representanter från 14 organisationer.

Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Dagens ETC

I samband med Internationella flickdagen tar Childx och Unizon tillsammans med elva jourer, ställning för tjejers rätt till skydd och trygghet på internet. Precis som med alla former av sexuellt våld är tjejer mer utsatta, men barns säkerhet på nätet påverkar alla barn. Vi måste agera nu.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

I varje klassrum i Sverige utsätts i genomsnitt ett-två barn i niondeklass och gymnasiet för betalda sexuella övergrepp. Förövare etablerar ofta kontakt med barn genom sociala medier och andra onlineplattformar, där de utnyttjar barns sårbarhet för att manipulera och exploatera dem. 

Detta är en verklighet som många föräldrar inte är medvetna om. Instagram är den sociala medieplattform förövare själva säger att de i högst grad använder för att kontakta barn, och där de delar mest övergreppsmaterial på barn. 

Teknologins utveckling har förflyttat utnyttjandet av barn till platser där de borde vara som tryggast – i sina egna hem, och på sina egna rum. Det är dags att vi tar tillbaka den tryggheten.

För att uppmärksamma att vi befinner oss i en kris nylanserar vi kampanjen "Brottsplats", den här gången med fokus på utsatthet online. Genom att använda augmented reality (AR) visar vi hur ett första möte mellan offer och förövare kan gå till. Tack vare tekniken blir det tydligt hur kritiskt läget är, för att fler ska inse allvaret.

Tillsammans uppmanar vi nu svenska politiker att agera. Ett av fem barn i Europa utsätts för sexuellt våld, och i 70 procent av fallen använder förövarna nätet för att nå sina offer. EU står för över 60 procent av det rapporterade materialet med sexuella övergrepp mot barn i världen. 

Situationen kräver omedelbara och kraftfulla åtgärder. 

Men problemet kan inte lösas här i Sverige – det krävs att vi på internationell nivå tar fram lagstiftning som ser till att internetaktörer och plattformar tar sitt ansvar. Självklart måste lagstiftningen hitta en balans mellan att skydda mot sexuella övergrepp och att värna internetanvändarnas integritet – det är både möjligt och nödvändigt att skapa en lösning där samtliga grundläggande mänskliga rättigheter respekteras. 

Internet får aldrig bli en frizon för förövare.

Vi vet att internet är en central del av barns sociala liv, och det kommer troligen att bli ännu mer betydelsefullt framöver. Men i takt med att barns närvaro på nätet ökar, ökar också möjligheterna för förövare att nå och utnyttja dem. Därför behövs ett starkt regelverk som skapar ökad trygghet för barn online. Internet får aldrig bli en frizon för förövare.

Årets tema för flickdagen är "Flickors vision för framtiden”. För oss är det avgörande att säkerställa att tjejer har en trygg framtid på nätet. Därför finns tjejjourer och ungdomsjourer på nätet och plattformar där barn finns, med stöd både digitalt och IRL. Stödsamtalen ökar för varje år och vi finns här med vår expertis, stöd och skydd. 

Vi kräver att Sverige och EU också tar sitt ansvar och skyddar våra barn från det sexuella våldet online. Tillsammans kan vi göra skillnad – men vi måste börja nu.

Elise Thoen
Människorättsjurist och policyansvarig på ChildX

Rebecka Andersson
Generalsekreterare Unizon

Novahuset

Tjejjouren Vulcana

Paraply

Kvinno-och Tjejjouren Vallentuna

Kvinnojouren Sigtuna

Ungdomsjouren Bellis

Kvinnojouren Karlskrona

nxtME

Föreningen ATSUB

Ungdomsjouren Tigerlilja

SCHYSST UNGDOM

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.