Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sexism kan förstöra framtidens ledare

”Om ungas möjlighet att engagera sig begränsas av otrygghet som risker att utsättas för sexuella trakasserier har vi misslyckats”, skriver debattören.
”Om ungas möjlighet att engagera sig begränsas av otrygghet som risker att utsättas för sexuella trakasserier har vi misslyckats”, skriver debattören. Bild: Bild: Stina Stjernkvist/TT

Dagens ETC

Det finns nästan 800 000 medlemmar i ideella barn- och ungdomsorganisationer. Vi vet att det har förekommit sexuella övergrepp i samband med deras engagemang, skriver Angela Refuerzo Larsson, general­sekreterare Maktsalongen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”En av föreningens ’stjärnor’, en ung man som spåddes en lysande framtid, hade trakasserat en ung tjej sexuellt. Han hade skickat bilder och sms med sexuella anspelningar. Varje bild och sms var långt över gränsen för vad som kan anses vara det minsta okej. Men styrelsen ville inte att den unge mannen skulle lämna föreningen. Styrelsen ville inte fläcka ned föreningens namn och inte heller förstöra den den unge mannens karriärmöjligheter. Händelsen polisanmäldes aldrig.” 

Det här är en verklig berättelse från det svenska föreningslivet där sexuella trakasserier förekommit och en ung kvinna utsatts. Vi vet att det här även är ett problem i politiken, exempelvis inom politiska ungdomsorganisationer.  

Ett exempel på detta är de berättelser från artikeln ”Dela hotellrum inte olagligt – men lämpligt?” (SvD 9/10) där unga kvinnor i den politiska sfären vittnar om att partier/ungdomsförbund inte arbetar för att förebygga situationer där yngre kvinnliga medlemmar utnyttjas av män i maktposition.   

Enligt siffror från Myndig­heten för ungdoms- och civil­samhällesfrågor finns det cirka  783 000 medlemskap i ideella barn- och/eller ungdomsorganisationer i Sverige. Vi vet att det har före­kommit sexuella övergrepp mot unga i samband med deras engagemang. I samband med metoo fanns ett upprop som kallades för #imaktenskorridorer. Detta upprops skrevs under av 1 693 kvinnor som vittnade om sexuella övergrepp och trakasserier som de utsatts för i samband med deras engagemang – och många av de som vittnade om detta var unga.  

De flesta ungdomsorganisationer samlar sina engagerade för läger, årsmöten eller liknande aktiviteter, då unga ofta under flera dagar bor tillsammans. Enligt Nationella trygghetsundersökningen 2018 från Brå angav 34,4 procent av tjejer i åldrarna 16–24 att de har utsatts för sexualbrott. Att känna sig trygg är grundläggande för att kunna göra sin röst hörd och att kämpa för sin hjärtefråga. Det unga civilsamhället har en otroligt viktig roll för unga att ta plats i samhället. Om ungas möjlighet att engagera sig begränsas av otrygghet som risker att utsättas för sexuella trakasserier har vi misslyckats.  Sexism och andra förtryckande strukturer genomsyrar vårt samhälle och tar sig i uttryck genom att förhindra unga från att ta makt. Om unga av olika skäl väljer att inte organisera sig, särskilt inom civilsamhället, skadar det den svenska demokratin. Men det gör också att vi som samhälle går miste om massvis av engagemang och kompetens.  

Därför lanserar vi i dagarna Brytpunkten, ett metodmaterial som hjälper såväl organisationer som individer att rusta sig för att skapa trygga engagemang och jobba proaktivt mot sexuella trakasserier. Men Brytpunkten kan inte ensamt lösa det här problemet som hotar våra demokratiska möjligheter. Vi kan inte lösa det här problemet utan att alla jobbar gemensamt.   

För att leva i ett meritokratiskt samhälle där alla ska ha samma möjligheter att nå maktpositioner måste alla civilsamhällesorganisationer ta frågor kring trygghet på allvar. Oavsett om det gäller ett partipolitiskt ungdomsförbund, en fotbollsförening eller en elevorganisation måste man arbeta med en sund internkultur, arbeta förebyggande mot alla former av sexuella trakasserier och upprätta åtgärdsplaner för att kunna hantera om något händer. Det är bara så vi bygger trygga organisationer som skapar trygga ledare för framtiden.