Hoppa till innehållet

EU-valet

Debatt: Second hand som inte kostar skjortan

”Man kan tycka att det borde vara självklart för alla oavsett politisk färg att vilja främja second hand. Tyvärr är så inte fallet ännu.”

”Man kan tycka att det borde vara självklart för alla oavsett politisk färg att vilja främja second hand. Tyvärr är så inte fallet ännu.”

Bild: Nora Lorek/TT

Dagens ETC

En second hand-våg sveper över Sverige, men politiken kan och borde göra mer, skriver Gröna studenter.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Många människor vill göra hållbara val, men det är ofta för svårt. När det ändå är så att många gör hållbara val trots att det kan vara krångligt – som i fallet att handla second hand – ja då borde politiker lyssna. Man kan tycka att det borde vara självklart för alla oavsett politisk färg att vilja främja second hand. Tyvärr är så inte fallet ännu, men därför är vi mycket glada att Miljöpartiet går före. Vi gröna ser den second hand-våg som nu växer i Sverige. 

75 procent av svenskarna har handlat minst ett second hand-plagg under förra året.

Myrornas second hand-rapport som släpptes tidigare i år visar att 75 procent av svenskarna har handlat minst ett second hand-plagg under förra året. Rapporten visar också att 78 procent av svenskarna tycker att det är ett bra sätt att konsumera mer hållbart. Ännu fler, nio av tio, handlar second hand av ekonomiska skäl. Detta är en mycket uppmuntrande trend, för annars ser det tyvärr dystert ut. 

Endast en procent av världens begagnade textilier återvinns till nya plagg. Klädjättar som Shein och Uniqlo dumpar priserna på bekostnad av natur, klimat och människors välmående. De stora europeiska företagen hindras i sitt omställningsarbete för en mer hållbar textilproduktion till följd av att de helt enkelt inte kan konkurrera prismässigt med sina hänsynslösa konkurrenter. Samtidigt går en second hand-trend genom Sverige.

Textilindustrin är EU-regionens fjärde största bidragare till klimatförändringar och den tredje största användaren av markareal och vatten globalt. De kläder som hänger i våra butiker är oftast producerade i länder med sämre tillgång till färskvatten än vad vi har i Europa. I Bangladesh sliter människor ihjäl sig för fem kronor i timmen för att de inte har något alternativ. Städernas vattendrag är så förgiftade av all textilfärg att lantbrukare har svårt att få något att gro. Landets utbredda fattigdom ger få alternativ till försörjning än ett modernt slaveri vid symaskinen. Allt för att vi EU-länder ska kunna köpa kläder till lägsta möjliga pris. 

Miljöpartiet var med och förhandlade fram EU:s nya textilstrategi. Den består av nya regelverk som gör det omöjligt för opportunistiska bolag att sälja ohållbart producerade kläder inom EU:s gränser. Den kommer att ge de europeiska klädföretag som vill ställa om en möjlighet att designa plagg som håller längre, är producerade inom vår planets gränser och som inte utnyttjar redan utsatta människor i syfte att hålla priserna nere. 

Parallellt med detta kan vi agera i Sverige. Att konsumenter ska behöva betala lika hög moms på ett plagg från Shein som hos sin lokala second hand-butik är orimligt. Därför är det  inget annat än självklart att momsen på second hand-plagg borde sänkas från dagens 25 till sex procent. Det plagg som köps för andra gången har redan beskattats och de som har det allra tuffast ekonomiskt ska inte behöva betala samma moms på sitt hållbara val som om de köpt en nyproducerad produkt. 

Detta är ett utmärkt exempel på hur det europeiska samarbetet kan samverka med nationella initiativ för att skapa direkt respons från industrin. Åtgärder som EU-lagstiftning mot greenwashing inom textilindustrin kombinerat med sänkt moms på second hand i medlemsländerna kan skapa en mer hållbar och etisk textil- och klädkonsumtion. 

Vill du också kunna göra ett hållbart val utan att det kostar skjortan? Rösta på Miljöpartiet i EU-valet den 9 juni.