Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: SD-mannen i Trelleborg visar partiets kvinnosyn

Bild: Faksimil, Press

Dagens ETC

Vad har hon gjort för att han ska slå? Det undrar Håkan Lerstorp (SD). Och även om partiledningen tar avstånd från honom så är det här precis vad vi har att vänta från Sverigedemokraterna som har högst tveksam kvinnosyn och noll jämställdhetspolitik.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I veckan uppkom på Trelleborgs kommunfullmäktige en diskussion om kvinnojourer. Under detta tillfälle begärde Håkan Lerstorp (SD) ordet och gick upp i talarstolen:

’’Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna?’’ 

Frågan som återigen visar det svenska folkets SD:s riktiga färg. 

Efter sitt två minuter långa föredrag om kvinnans roll i kvinnomisshandeln får Lerstorp frågan om uttalandet och ingen ånger uttrycks. Lerstorp ser helt enkelt inte felet i att rättfärdiga kvinnomisshandel. 

Detta uttrycks från en man som är medlem i Sverigedemokraterna och fått förtroende att sitta i kommunfullmäktige. Många företrädare inom SD har gått ut på sociala medier och tagit avstånd från uttalandet. Detta är dock enbart en pjäs för omvärlden, för bakom kulisserna är inte Lerstorp den enda politikern inom SD som likställer kvinnans roll med en börda.

Ebba Hermansson sa upp sitt medlemskap i partiet i vintras. Hon kom som 22-åring in i riksdagen för att putsa partiets image och blev partiets jämställdhetspolitiska talesperson. Anledningen till avhoppet grundar sig i vad som upplevdes som ett bristande stöd och ointresse av jämställdhetspolitik som genomsyrade hela partiet. Hermansson har återberättat partiets metodik att använda sig av kvinnors otrygghet och utsatthet i migrations- och integrationsfrågor. 

Ungefär vid samma tidpunkt analyseras det i partiets nya Youtube-satsning Riks, där borgerliga politiker som Anders Castberger (L) och Staffan Danielsson (KD) ofta medverkar, kring varför kvinnor röster vänster och män höger. Man menar på att män är bättre lämpade att leda, är mer sakliga och orkar beta av tråkiga ord som budget. Bakom allt detta menar man också på att det är kvinnors inblandning i politiken som gör att det “gått utför” för riket. 

Bakom dessa uttalanden finns det en verklighet med en oroväckande stor andel kvinnor i relationer präglade av psykisk och fysisk misshandel. Lika stor andel kvinnor har under relationens gång fått sin roll ifrågasatt med den exakta frågan Lerstorp ställer i talarstolen. Från tidig ålder blir kvinnans agerande en inpräntad faktor i våldet. Detta i samband med avundsjuka män som glorifieras från ung ålder, då detta skulle vara ett bevis på kärlek, vilket senare är samma män som låser in sina partner och avskärmar dem från omvärlden. Fysisk misshandel grundar sig på år av psykisk misshandel som rättfärdigande för sin handling. Männens aggression och utlopp av känslor som sätter kvinnors liv i fara kan aldrig mätas i en acceptansgrad beroende på omkringliggande faktorer. 

Lerstorp uttalande var inte en chock för mig. Snarare var det ännu en händelse i en spiral av händelser som visar skevheten i synen på kvinnan inom Sverigedemokraterna. De partikamrater som valt att inte stå bakom uttalandet är samma partikamrater som ser personer lik Ebba Hermansson som ett problem och håller med om analysen från Riks. Idag sitter Sverigedemokraterna på olika stolar runt om i Sverige och pratar om hur synen på kvinnan är ett inhämtat koncept från Mellanöstern. Väljarna som dras till Sverigedemokraterna är uppvuxna i ett samhälle där kvinnoförtryck ses som en självklarhet för männens möjlighet till utlopp av känslor. 

Det är lite absurt att samma parti som ser sig själva som kvinnans räddare i nöden även är det parti som kan ha företrädare likt Lerstorp som går upp i talarstolen och frågar om kvinnans roll i en uppkommen misshandel. Han gjorde Sverige en tjänst genom att visa SD:s riktiga färger och även en påminnelse om att detta är det parti högern just nu skapar politik med. En politik som prioriterar mannen före kvinnan i alla lägen.