ETC Göteborg
Debatt: SD: hur ska ni ha det med hyrorna?
Dagens ETC
Hyresgäster landet över börjar bli rejält trötta på alla motstridiga besked om marknadshyror från Alliansens partier och Sverigedemokraterna.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Tiotusentals har skrivit under Hyresgästföreningens protest mot marknadshyror, tusentals förtroendevalda och anställda är dagligen ute på gator och torg för att prata om effekterna av marknadshyra. Vi kräver raka och tydliga besked om vilken bostadspolitik partierna vill föra efter valet och om de är för eller mot att införa marknadshyror i Sverige.
Medan L och KD håller fast vid förslagen om ”friare hyressättning” är beskeden från andra partier desto vagare.
Vid sin stämma förra året fattade Moderaterna beslut om att partiet ska ”verka för att uppnå en blocköverskridande överenskommelse och för en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet”. Hyresgästföreningen och många med oss kan inte tolka det på annat sätt än att Moderaterna är positiva till att stegvis införa marknadshyror på den svenska hyresmarknaden. Även om de nu väljer att kalla det något annat.
Men i senare debatter, bland annat i Göteborgs-Posten, hävdar företrädare för partiet att M inte alls fattat något beslut om marknadshyror och att det är en ”desperat lögn” att påstå något sådant (GP 12/8).
Det vore ett utmärkt besked om marknadshyror skulle vara borta från Moderaternas agenda. Men vad menar då M med formuleringen om en ”ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet”? Vad betyder det i praktiken och vad innebär det mindre reglerade hyressättningssystemet för oss hyresgäster?
Minst lika motsägelsefull är Sverigedemokraternas hållning. I en intervju i slutet av förra året öppnade SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt för att partiet var berett att diskutera åtgärder som går i riktning mot marknadshyror. Antingen genom att ”man bara avreglerar på nyproduktion” eller att man successivt fasar in en friare hyressättning i det äldre beståndet (Di 25/11/17).
Men lokala företrädare för SD ger annorlunda besked. Martin Pettersson som är partiets ordförande i Uddevalla skriver i en debattartikel att ”Sverigedemokraterna är kritiska till ett införande av marknadshyror då vi befarar att detta sannolikt skulle leda till kraftigt höjda hyror. Vi anser att dagens bruksvärdessystem i grunden har en god funktion” (Bohusläningen 23/7).
Så var står egentligen Sverigedemokraterna i frågan om marknadshyror? Det är hög tid för partiet att komma med ett rakt och entydigt svar.
Även Centerpartiet svarar olika på frågan om inställningen till marknadshyror. I en enkät till riksdagspartierna som Hyresgästföreningen skickat ut nationellt frågar vi om partierna vill avskaffa den kollektiva förhandlingsrätten och rätten till prövning enligt bruksvärdesprincipen i nyproduktion, lediga lägenheter och i hela beståndet. På samtliga tre frågor svarar C nej vilket måste tolkas som att de vill behålla det nuvarande systemet med förhandlade hyror och därmed avvisa blotta tanken på marknadshyror.
Men lokala företrädare ger andra besked. I Alvesta till exempel säger C:s kommunalråd så här: ”Generellt sett i partiet är vi för marknadshyror. Vi behöver en mer anpassad hyressättning där det är dyrare att bo där det är attraktivt” (SVT Nyheter 22/8).
Så vad tycker egentligen Centerpartiet? Är man för eller mot?
För oss hyresgäster skulle ett införande av marknadshyror där fastighetsägarna ensidigt sätter hyran få stora och mycket dramatiska konsekvenser. I Göteborg skulle hyrorna höjas med mellan 32 och 50 procent enligt beräkningar från analysföretaget Ramböll. Det innebär att många göteborgare skulle tvingas flytta eftersom de inte längre har råd att bo kvar. Även för samhällsekonomi och segregation skulle effekterna bli stora.
Det är inte många dagar kvar till valet och det är hög tid att hyresgästerna i Göteborgsregionen får klara och raka besked om partiernas inställning till marknadshyror. Är man villig att riskera tryggheten för landets tre miljoner hyresgäster för ett system som ensidigt gynnar fastighetsägarna? Eller vill man tillsammans med oss värna och vidareutveckla dagens system med förhandlade hyror?