Opinion
Debatt: Sätt stopp för omvänd Robin Hood-mekanism
Dagens ETC
Sverige missar varje år 23 miljarder i skatteintäkter på grund av skatteflykt, enligt Missing profits beräkningar. Det gäller att täppa till de hål som skattesmitarna utnyttjar. Sverige kan börja med att inte sinka EU, skriver Rebecka Le Moine (MP).Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Omkring 18 miljarder kronor betalas varje år ut felaktigt i bidrag. En del fel görs omedvetet, andra av missuppfattningar. Det olyckligt, men mänskligt. Men en hög andel fel bedöms vara högst medvetna.
Den grova organiserade brottsligheten tjänar stora pengar på välfärden. De startar företag, föreningar och organisationer för att tillskansa sig assistansersättning, föreningsbidrag, lönebidrag och tandvårdsbidrag. Detta finansierar inte bara brottslighet, det utarmar också välfärden.
Regeringen tillsammans med C och L satsar på flera myndigheter för att stoppa detta fusk. Välfärden går dock miste om resurser på fler sätt – ännu större summor.
Sverige missar varje år 23 miljarder i skatteintäkter på grund av skatteflykt, enligt Missing profits beräkningar. Den summan skulle räcka till 45 000 sjuksköterskor, och räkneexemplet kan givetvis appliceras på all offentlig verksamhet: förskolan, hemtjänsten, äldreomsorgen …
Avslöjandena kring Panama Papers, LuxLeaks och SwissLeaks visar att Sverige är långt ifrån befriat från skatteflykten. Tvärtom. Problemen i Sverige är omfattande med bolag och höginkomsttagare som på laglig väg trollar bort sin skatt med hjälp av revisionsbyråer och banker. Det gör att välfärden ständigt går miste om viktiga resurser samtidigt som kommuner och regioner kämpar hårt för att kunna ge medborgarna god samhällsservice.
Problemen är globala. Storföretag utnyttjar strategiskt bristen på fungerande regelverk och flyttar vinster mellan länder.
EU:s medlemsstater beräknas årligen förlora uppemot 650 miljarder kronor på grund av att ett stort antal multinationella företag använder kryphål. IMF uppskattar utvecklingsländernas skatteförluster till motsvarande runt 1 700 miljarder kronor per år. Det skulle räcka till utbildning för 248 miljoner barn som idag inte går i skolan.
Detta är mycket större än en skattefråga – det är också en demokratifråga. Det handlar om företag som profiterar på att utarma välfärden för världens mest utsatta människor.
Skatteflykten är möjlig framför allt genom två saker:
1.Regeringar konkurrerar med varandra med låga skatter för att locka storföretag att etablera sig i landet. Idag saknas en miniminivå för hur mycket företag ska betala i skatt och vissa länders affärsidé är att underlätta skatteflykt.
2. Förflyttningen av vinster mellan länder underlättas av brist på insyn. Idag finns det inga krav om att företag öppet ska redovisa i vilka länder de gör sina vinster och hur mycket de betalar i skatt.
Skatteflykten kan motarbetas med transparens och därför har både civilsamhället och medborgare drivit på för en offentlig land-för-land-rapportering. Det skulle göra det obligatoriskt för storföretag att öppet redovisa vilka vinster de gör och hur mycket skatt de betalar i varje land där de är aktiva.
Det finns ett lagförslag om just detta som har debatterats i EU:s ministerråd under ett par år, men som blockeras av EU-skatteparadisen – men även av Sverige, som är kritiskt till själva proceduren för att anta lagen och därför står på samma sida som Luxemburg, Malta, Cypern och Irland i frågan.
I Sverige talar vi gärna om att göra rätt för sig. Samtidigt tillåter vi aggressiv skatteplanering och skatteflykt och låter bli att agera i EU för att stoppa denna dränering av välfärden.
Den pågående skatteflykten gynnar de rikaste på bekostnad av de fattigaste och försämrar kraftigt möjligheterna att uppnå vårt viktigaste gemensamma mål – en rättvis värld inom planetens gränser. Det är den grövsta omvända Robin Hood-mekanism vi har i samhället.