Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Satsa på kunskapslyft – inte på låga löner

Sverige ska konkurrera med kunskap – inte med låga löner, menar debattören.
Sverige ska konkurrera med kunskap – inte med låga löner, menar debattören. Bild: bild Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC

”Om vi ska kunna lyfta Sverige genom kunskaper krävs insatser som gör det möjligt för fler att delta i vuxen-utbildning och kompetens-utveckling.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En av vår tids stora samhällsutmaningar handlar om att ge alla människor rätten och den faktiska möjligheten till ett livslångt lärande.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Därför är det oroande att ta del av Svenskt Näringslivs vd Carola Lemnes uttalande kring det ökade antalet nyanlända utan gymnasieutbildning. Lemne menade i Dagens Nyheter den 16 december att ”de hinner aldrig utbilda sig ikapp, gör vi inget nu blir de den nya underklassen och bidragsberoende i hela sina liv”. Hon föreslog sedan införandet av en ny anställningsform utan kollektivavtal där lönen är lägre och arbetsgivaravgiften slopad.

Det är lätt att vifta bort Lemnes uttalande med att Svenskt Näringsliv bara kräver vad de alltid krävt. Men det är samtidigt en utmaning värd att ta på allvar. För vi vet att gymnasieutbildning idag är den stora vattendelaren som avgör vilka chanser du har på arbetsmarknaden. Den som har kort utbildning löper stor risk att gå arbetslös under långa perioder och riskerar också ett lägre demokratiskt deltagande i samhällslivet. 

Arbetarnas Bildningsförbund har sedan hösten 2015 arbetat tillsammans med övriga studieförbund på regeringens uppdrag med vardagssvenska och svenska från dag ett. Vi har under 2016 genomfört verksamhet tillsammans med närmare 30 000 asylsökande, och våra verksamhets- och cirkelledare runt om i landet vittnar dagligen om den enorma lust och förmåga att lära som finns hos asylsökande. 

Därför oroas vi över om den främsta företrädaren för det svenska näringslivet ger upp på förhand om människors förmåga att lära av andra och varandra och tillägna sig nya kunskaper. 

Det säkraste sättet att skapa en ny underklass i Sverige är om vi slår undan fötterna för den svenska modellen genom att skapa en låglönemarknad för människor med kort utbildning. Och den viktigaste strategin för att undvika det är att genomföra ett brett kunskapslyft som fokuserar på de människor som har de största behoven av utbildning.

Regeringen har inlett en satsning på att bygga ut vuxenutbildningsplatserna, och inför nu ett studiestartsstöd för långtidsarbetslösa. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt för att klara av de stora behoven av satsningar på utbildning för personer med kort formell utbildning. Det handlar om nyanlända, men minst lika mycket om kortutbildade personer födda här i landet som är eller riskerar att bli arbetslösa eftersom de inte har tillräcklig utbildning för de jobb som finns.

Om vi ska kunna lyfta Sverige genom kunskaper krävs insatser som gör det möjligt för fler att delta i vuxenutbildning och kompetensutveckling. Då behövs orienteringskurser, rimliga studiefinansieringssystem och uppsökande verksamhet som fångar upp kortutbildade personer som idag inte deltar i utbildning, som kan inspirera och motivera människor att skaffa ny kunskap och förbättra sina förutsättningar på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Sverige ska konkurrera med kunskap – inte med låga löner.