Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Satsa på forskningsmetoder utan djurförsök

Bild: Bild: Steven Senne/AP

Dagens ETC

Säkerligen har gemene hen förlikat sig med att djurtestad kosmetika inte är moraliskt försvarbar och har skrivit under för att stoppa det. Men synen på den medicinska forskningen är alltjämt att den kräver djurtester. Det är idag inte längre alltid sant, skriver Nadine Berquist på Lush.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag den 24:e april är försöksdjurens dag och fortfarande år 2016 testar vi konsumentprodukter på djur. Varje dag används ca 2700 djur i laboratorier i Sverige och världen över uppskattningsvis 115 miljoner djur per år. Det finns ett gemensamt EU-mål om att minska antalet djurförsök och för att lyckas med det krävs att regeringen satsar på forskning och utveckling av moderna, djurfria metoder.  Det krävs tydliga handlingsplaner, mål och resurser för att komma åt problemet.

För ett problem är det.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Vi har alla sett bilder på blödande djur i burar, såriga med avskavd päls, rinnande, variga ögon och bölder på kroppen. Djur som plågats för att testa konsumentprodukter. 

Efter många års kampanjande från organisationer, privatpersoner och en handfull företag, har vi äntligen kunnat få ett förbud mot försäljning av djurtestad kosmetika inom EU. Sedan mars 2013 är det enligt det Kosmetiska Direktivet, olagligt att sälja kosmetika som innehåller ingredienser som efter detta datum testats på djur, det gäller även skönhetsprodukter som tillverkats utanför EU. Ett stort framsteg och en viktig milstolpe i kampen mot djurtester. Om det vore hela sanningen vilket många konsumenter tillåts att tro.

Inom EU definieras djurförsök på olika sätt beroende på om man räknar fiskar eller inte. I USA kan man hävda att produkter inte har djurtestats trots att man använt sig av tusentals råttor och möss, vilka inte inkluderas i deras definition av djurförsök, och kunden kan i slutändan, i tron om att all kosmetika på marknaden idag är fri från djurtester, ändå gå hem med produkter som testats på djur.

Det Kosmetiska Direktivet införlivades efter en lång rad kampanjer och påtryckningar för att förbjuda djurtestad kosmetika. Man insåg att det var oetiskt, plågsamt och omodernt och då djurfria alternativ togs fram, också överflödigt och dyrt.

Det är inte bara skönhetsprodukter som djur lider för. Inom den medicinska forskningen används också djur och det finns lagar som säger att mediciner måste djurtestas innan de testas på människor. Dock skiljer sig biologin mellan djur och människor och resultat från dessa tester kan vara irrelevanta och ibland direkt missvisande. Det är i jämförelse med djurfria metoder en dyr praxis tillika plågsam och utsätter tänkande, kännande varelser för lidande.

Säkerligen har gemene hen förlikat sig med att djurtestad kosmetika inte är moraliskt försvarbar och har skrivit under för att stoppa det. Men synen på den medicinska forskningen är alltjämt att den kräver djurtester. Det är idag inte längre alltid sant och vi måste få igång diskussionen och sprida uppdaterad information till allmänheten så att Sverige kan lämna daterad forskning bakom sig och satsa på att leda utvecklingen framåt. I takt med att allt fler ser potentialen i djurfri forskning riskerar vi att halka efter på en växande marknad med avancerad modern forskning.

Det finns de som arbetar hårt för att förfina och utveckla djurfria forskningsmetoder och för att skynda på processen och sprida information i frågan har vi tillsammans med Ethical Consumer i England startat the Lush Prize. Ett pris som varje år delar ut 250.000 engelska pund till forskare, lobbyister och utbildare som arbetar med djurfri forskning.

Detta pris startades som en reaktion på den lag som trädde i kraft 2007 och till viss del motsäger det Kosmetiska Direktivet, nämligen REACH. En komplicerad lag som i praktiken innebär att ingredienser kan komma att testas på djur. Det handlar om 30.000 kemikalier som ska registreras och säkerhetstestas. Uppskattningsvis kommer ca 7 miljoner djur användas under dessa tester. I maj 2018 sker nästa registreringsomgång då det befaras röra sig om ytterligare 25.000 kemikalier som ska registreras. Frågan är, kommer Sverige satsa på att få fram fler alternativa metoder till dess eller kommer vi stå och se på medan miljontals djur dagligen lever under lidande och de forskningsresultat som vi får fram är undermåliga?

Vi är bara ett, förhållandevis litet företag, och om vi kan stötta och uppmuntra djurfri forskning genom en årlig prisutdelning, tänk då vad vi skulle kunna uppnå om Sverige satsade på modern och etiskt hållbar forskning.