Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sänk inkomstkraven så fler kan hyra en bostad

Nybyggda hus i Hornsberg, Stockholm. Många som hyr ut bostäder kräver att hyresgästen har en inkomst som är lika stor som tre eller fyra gånger hyran.
Nybyggda hus i Hornsberg, Stockholm. Många som hyr ut bostäder kräver att hyresgästen har en inkomst som är lika stor som tre eller fyra gånger hyran. Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC

”Vi behöver bygga mängder av nya hyreslägenheter i Sverige. Men de bostäder vi bygger måste också bli tillgängliga för fler, skriver Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholm.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Krav på fast anställning och hög inkomst för att få hyra en lägenhet stänger i dag mängder av människor ute från möjligheten till ett hyreskontrakt. Vi måste bygga många nya bostäder men också se till att de bostäderna blir tillgängliga för alla. Inkomstkraven måste sänkas, även hos privata hyresvärdar.

Många som hyr ut bostäder kräver att den som ska hyra en lägenhet har en inkomst som är lika stor som tre eller till och med fyra gånger hyran. Det är högt satta krav som är svåra att nå upp till. I Stockholms kommunala bostadsbolag har vi sänkt kraven på vilken inkomst en person ska ha för att få hyra en lägenhet. I förra veckan meddelade Göteborgs kommun att de också sänker sina krav på bostadssökande. Nu önskar vi bara att fler kommunala bostadsbolag och även fler privata värdar vill följa efter och sänka sina krav, för alla Sveriges bostadssökandes skull.

Att sänka kraven på inkomst för att få teckna ett hyreskontrakt var en av de viktiga reformer som den rödgrönrosa majoriteten genomförde i Stockholm efter valet 2014. Tidigare var kraven för att få teckna ett hyreskontrakt i allmännyttan i Stockholm att hyresgästen skulle ha en fast tillsvidareanställning och ha en lön tre gånger så hög som hyran. Nu är kravet på fast anställning helt borttaget och det räcker med att ha existensminimum kvar när hyran är betald för att bli godkänd som hyresgäst. Det är en stor förändring som visar den avgörande roll allmännyttan kan spela för att öppna upp bostadsmarknaden för fler. Jag rekommenderar därför de kommunala bostadsbolag runt om i Sverige som ännu inte ändrat sina krav att tänka om men även de privata hyresvärdarna måste följa efter.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I många av Sveriges kommuner ägs mer än hälften av alla hyresrätter av privata värdar. Av de 180 000 hyresrätter som till exempel finns i Stockholm ägs 100 000 av privata värdar. De allra flesta av dem har inte ändrat sina krav utan vill fortfarande att den som tecknar kontrakt ska kunna uppvisa tre eller fyra gånger hyran i inkomst. Det betyder att majoriteten av alla hyresrätter i Stockholm är otillgängliga för människor med lägre inkomster vilket oftast är de personer som är i allra störst behov av en hyresbostad. Och så här ser det ut trots att forskning från KTH visar att folk med lägre inkomst inte har fler betalningsanmärkningar på hyror än andra. Det saknas alltså sakliga skäl till de höga kraven.

Vi behöver bygga mängder av nya hyreslägenheter i Sverige. Men de bostäder vi bygger måste också bli tillgängliga för fler. Då kan inte kraven vara så högt satta att bara de som redan tjänar så bra att de skulle ha råd att köpa en bostadsrätt är de enda som har råd att flytta in.

Min uppmaning till alla landets hyresvärdar, allmännyttiga eller privata, är att sänka eller slopa kraven på inkomst. De gamla kraven är både förlegade och onödiga. Nu öppnar vi tillsammans upp bostadsmarknaden för fler.