Opinion
Debatt: Samarbeta för att motverka klyftorna
ETC nyhetsmagasin
Vi har fått nog. Vi har börjat samla oss. Inte bara i klungor utan var och en som medborgare i vårt avlånga land. Inte i traktorer utanför Rosenbad. Och inte enbart i protester, utan med konstruktiva förslag på åtgärder som kan förändra svensk politik.Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
Vi har nämligen tröttnat. Men det är värre än så. Fler och fler av oss har också resignerat, vilket är allvarligt. Människor som tappat tilltron till staten och sin möjlighet att påverka har ökat. Det är i alla fall vår känsla när vi träffar fler och fler som inte längre orkar bry sig.
Decennier av brist på politik för ett helt Sverige har skapat många olika organisationer, ockupationer och uppror som envetet försökt försvara och påverka sina möjligheter och rättigheter till likvärdig service och trygghet och frågan är hur länge det ska behöva vara så. Att människor organiserar sig är såklart bra men tänk om det kunde få lägga sin kraft och energi på att organisera sig för att lyfta sin egen bygd i stället för att försvara den?
Människor som har ivern och lusten kvar att värna sin hembygd på ett positivt sätt blir både goda ambassadörer för sin ort och goda samhällsmedborgare av bara farten. Jämför det med människor som varje dag måste argumentera för sina rättigheter och lägga tid på debattartiklar, ockupationer och demonstrationer. Det skapar inte enbart orättvisa. Det dränerar landsdelar på naturresurser och människors känsla av att vara en del av samhällsbygget och därmed känna motivation till att bidra.
Tänk om all kraft som byggts upp i vårt land för ett mer sammanhållet Sverige skulle samarbeta och växlas upp i en gemensam Landstorm och bli det folkliga tryck som krävs för att motverka att dessa långtgående klyftor mellan kust och inland och mellan storstad och mindre orter fortsätter att växa. Tänk sedan att Landstormen faktisk är här och syftar till just detta. Till att samlas för att påverka.
Det finns nämligen mycket som behöver påpekas som glöms bort eller negligeras i en demokrati uppbyggd på parti- och blockpolitik där krafter som urbanisering och marknadskrafter fått fäste. Exempel på det är hur vår demokrati fungerar utöver att vi får rösta vart fjärde år. Andra exempel är hur politiska beslut och resurser kanaliseras i vårt land och hur bristen på öppenhet och uppföljning bara skapar behov av nya utredningar som kostar oss skattebetalare massor.
Vi är ett land fyllt med orättvisor. Ett exempel är att en liten kommun betalar mer skatt men får mindre samhällsservice för varje skattad krona. Sedan ska samma kommun förväntas stå med mössan i hand och tacka för bidrag. Detta leder till en retorik där staden är närande och landsbygden är tärande vilket ger en känsla av att inte tillhöra som splittrar vårt land.
Landstormen har bildats och är ännu i sin linda. Tanken var att få med frågan om det kluvna Sverige på den politiska kartan men i debatterna inför valet nämndes enbart landsbygd och Norrland i förbifarten och alltid i termer som något utanför. Något som skaver i ivern att jaga stadens röster. Den retoriken och ett valresultat som av allt att döma kommer att ge ytterligare fyra år av ett svårt parlamentariskt läge gör att vi kommer ladda om och ta föreningen några nivåer högre. Vi är här för att räta ut Sverige. Det är dags nu!