Hoppa till innehållet

ETC Norrköping

Debatt: Sälj inte ut undersköterskornas arbetsvillkor

Debattörerna är kritiska till att privata vinstintressen ska få styra välfärden.
Debattörerna är kritiska till att privata vinstintressen ska få styra välfärden. Bild: Bild: Hasse Holmberg/TT

ETC Norrköping

Låter detverkligensom något för Norrköping?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.

Vi är en grupp fackliga aktivister och förtroendevalda i Norrköping. Under det senaste året har vi följt debatten om att införa privatiseringslagen LOV (Lagen om valfrihet)inom hemtjänsten i kommunen. Våra fackförbund är kritiska till att privata vinstintressen ska få styra välfärdsverksamheten och att det är våra skattepengar som dessa privata bolag ska göra sina vinster på. Det är också LO:s linje i frågan.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Vi är särskilt oroade för de försämrade arbetsvillkor för våra kamrater inom Kommunal som LOV kommer att innebära. Kommunal hade en artikel i NT före kommunfullmäktiges olyckliga beslut om införandet där de bad kommunpolitikerna att tänka om. Två mycket tydliga försämringar kommer att drabba de anställda i hemtjänsten om LOV införs. För det första tas garantierna för att alla ska ha rätt att arbeta heltid bort. Det är ofta en förutsättning för att kunna försörja sig på ett redan lågavlönat yrke. För det andra kommer dagens modell, där ingen tvingas arbeta delade turer, inte att gälla i de privata företagen. Att arbeta inom hemtjänsten är redan i dag rätt tufft. Om dessa två nödvändiga garantier tas bort kommer arbetsvillkoren att försämras mycket kraftigt. 

Dessutom införs total etableringsfrihet för hemtjänstföretagen ”avseende exempelvis tid och geografi”. Det gör att de privata aktörerna kan välja ut de områden och tidpunkter som är mest lönsamma. Vi är oroade för att det kommer att leda till att också de som får arbeta kvar inom den kommunala hemtjänsten kommer att få sämre arbetsmiljö eftersom det är de jobbigaste och minst lönsamma områdena som blir kvar i kommunal regi. Dessutom brukar LOV-företagen i genomsnitt ha både lägre bemanning och lägre löner än den gemensamt ägda äldreomsorgen. Låter det verkligen som något för Norrköping?

Ännu är det inte för sent för kommunen att avstyra denna privatisering. Vi uppmanar därför Socialdemokraterna och Lars Stjernkvist att lyssna på fackförbunden, särskilt Kommunal. Vi hoppas att en kommun som styrs av S ändå ska ta sitt förnuft till fånga och agera för undersköterskornas bästa och därmed låta bli att införa LOV.

Ämnen i artikeln