ETC Göteborg
Debatt: Det saknas politisk vilja att lösa bostadskrisen
ETC Göteborg
Främsta orsaken till att det inte byggs mer är sjunkande priser.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
I 47 kommuner inom Västra Götaland fattas det bostäder vilket tangerar en dubblering från 2012. Befolkningen väntas växa till drygt 1 900 000 år 2030. Mot denna bakgrund är kommunala beslutsprocesser som inte fungerar effektivt en viktig -demokratifråga. Är det svårt att flytta till orter där det finns jobb så ökar även kostnaderna för socialförvaltningarna.
VI VILL VETA VAD DU TYCKER!
Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se
Det saknas politisk vilja att lösa bostadskrisen då ökat byggande riskerar att pressa ner bostadspriserna och prisökningstakten. Samtidigt varnar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD för den existerande kombinationen av stigande fastighetspriser, bostadsbrist och hushåll med rekordstora bostadslån. Fastighetsägarna avvisar de nya EU-direktiv som innebär att bolagens avdragsrätt för räntor begränsas. Men det är inte fastighetsägarnas marginaler som kommer att förändras utan hyressättningen i nyproducerade hyresrätter som kommer att höjas. Vinstmarginaler är alltid oantastliga och den ekonomiskt svage betalar, vilket i detta fall är särskilt beklagligt då åtgärden i grunden är sund.
Stillaståendets väg inom bostadspolitiken kantas av girighet, av särintressen i stället för allmänintresse. Den främsta och utan jämförelse viktigaste orsaken till att inte byggtakten ökar tillräckligt är att ett ökat utbud av bostäder gör att priserna sjunker på bostads-rätter och fastigheter. Övrigt är ursäkter för annars skulle de hinder som finns tas bort. Man avvisar verkningsfulla insatser som till exempel att skapa ett statligt byggbolag som agerar föredöme med ett stabilt långsiktigt byggande där de kommunala bolagen involveras i byggandet av framtidens Göteborg. Staten har redan bolaget Specialfastigheter som till exempel bygger fängelser. En statlig styrning när inte marknaden förmår att leverera, där staten tar riskerna och beslutar att prisvärda hyresrätter ska byggas i motpol till de kommersiella, vinstdrivande företagen som håller priserna uppe och riskerna nere och som framför allt inte vill mätta marknaden. BoKlok och Kombo-hus visar att det går att bygga billigt och konkurrensen inom byggsektorn är inte värre än inom andra branscher.
I stället för att bygga bort stadens grönområden eller att områden förlorar sin historiska prägel vid förtätning så låt en utbyggd kollektivtrafik möjliggöra att bygga längre bort från stadskärnan. Med den professionella elit som finns kan man bygga attraktivt med blandad bebyggelse och skapa nya mindre samhällen i stället för drömmar om att förtäta staden, som är politiskt mantra just nu, och på så vis undkomma långdragna överklaganden och köpa billigare mark vilket enkelt borde kunna lösas genom långsiktig planering och parallella processer. Förortsproblematiken är inte en stadsplaneringsfråga utan handlar om ett ekonomiskt utanförskap. Att samhället inte är väl sammanhållet socialt och ekonomiskt beror inte på en tillfällig flyktingvåg utan svaren ska sökas bland annat inom den skattepolitik som tillåter att de största företagen procentuellt betalar lägre skatt än en lokalvårdare och att 178 miljardärer har tillgångar på 20 176 miljarder, vilket är mer än dubbelt så mycket som Sveriges statsbudget.
I denna karga verklighet behöver vi tre miljoner boende i hyresrätt och cirka 350 000 unga som väntar på sitt första boende politiska partier som definierar bostaden inom välfärden, så vi inte röstar bort vår chans till en bostad.
Christina Abrahamsson