ETC Göteborg
Debatt: Sahlgrenska oroar mig som före detta olycksutredare
Dagens ETC
En ”go” arbetsgivare ser sin personal som en fantastisk tillgång och inte en ekonomisk belastning.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Som före detta olycksutredare men också som människa blir jag djupt oroad över att riskerna för personalen på Sahlgrenska ökar. När en olycka sker försöker man som olycksutredare finna orsakerna till olyckan för att sen föreslå åtgärder för att inte olyckan skall hända. Man tittar på modellen MTO vilket betyder Människa Teknik och Organisation före, under, efter olyckan och vem/vilka som bär ansvaret för att olyckan har hänt.
När det gäller ”Människan”, alltså den sjukvårdspersonal som arbetar/sliter med den oerhört tuffa arbetsbelastningen på Sahlgrenska, som gör allt för att patienten ska få bästa vård och omvårdnad av hög kvalité, kan denna arbetsbelastning tyvärr verkligen leda till olyckor för både patienter och sjukvårdspersonal.
När det gäller ”Tekniken” så kan jag inte läsa så mycket i artikeln om hur den fungerar på Sahlgrenska, men vet att stress och hög arbetsbelastning kan leda till att misstag görs när ”Tekniken” används. Vet också att bättre och mer kompetensåtgärder för personalen gör att olyckan kan förhindras.
När ”Organisationen” sen säger att sjukhuset har för många anställda som i bästa fall skall förhindra olyckan och detta inte stämmer enligt ”Människan”, alltså sjukvårdspersonalen – då undrar jag både som före detta olycksutredare samt människa vem som har rätt och tror eller nästan vet att sjukvårdspersonalen som arbetar dygnet runt på sjukhuset är de som har rätt.
Om det stämmer som står i artikeln att öronmärkta statliga och regionala pengar fått täcka underskottet i budgeten istället för att gå till bemanning och kompetensutveckling då blir jag inte bara orolig jag blir också mycket förbannad, förlåt uttrycket. Jag tycker som Vårdförbundet att det är oerhört kontraproduktivt, men också vårdslöst att som sjukhusledningen ”Organisationen” använda de öronmärkta pengarna som budgetregulator. Det är mycket illavarslande men också stor risk för att patienten och sjukvårdspersonalen råkar ut för olyckor.
Sen finns det ju en över ”Organisationen” och det är ”Organisation”, folkvalda politiker som har ansvaret över VG-regionens sjukvård. Det jag undrar är om dom kommer att ta sitt ansvar sjukvårdspersonal pågrund av hög arbetsbelastning, stress, psykiskt och fysiskt lidande, ohälsa, arbetsskador, värdefull kompetent personal som slutar, med mera.
Om dom inte gör det, vilket jag som människa och skattebetalare kräver, så blir det aldrig en attraktiv arbetsplats, landets ledande universitetssjukhus och absolut inte Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. För en ”go” arbetsgivare ser sin personal som en fantastisk tillgång och inte en ekonomisk belastning.