ETC Örebro
Debatt: Säg nej till värdlandsavtalet
ETC Örebro
Främja fred och säkerhet med bevarad alliansfrihet. Säg nej till värdlandsavtalet med Nato, skriver Aktionsgruppen Nej till Nato, Örebro.Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.
Det måste slås fast: Nato är ingen försvarspakt. Nato har däremot agerat som anfallspakt; bombningarna av Bosnien 1992–1996, Kosovo 1999, Serbien, främst städerna Belgrad och Novi Sad under 79 dygn 1999 och Libyen 2011. Allt orsakande ofantligt lidande, förstörelse och fattigdom. Även Nato-länderna USA, Frankrike, Storbritannien och Belgien har efter andra världs-kriget, enskilt eller tillsammans, fört ett stort antal krig mot andra länder. Nato och särskilt Natolandet USA har en lång historia av att åsidosätta FN för sina egna intressen.
Den förra regeringen undertecknade 2014 ett värdlandsavtal med Nato. För att det ska gälla behöver det godkännas i riksdagen. Om några månader tas avtalet upp för ratificering. Avtalet innehåller flera otydligheter och inga klara förbehåll mot stationering av Nato-trupp i Sverige eller förbud mot kärn-vapen eller skrivningar om svensk alliansfrihet som grundprincip.
Enligt avtalet åtar sig Sverige långtgående förpliktelser vad gäller militära baseringar (försvarsmakten vill reservera enorma markområden i Norrbotten med tillgänglighet för främmande makters stridsövningar), men preciseringen av förpliktelserna kommer att utvecklas och fastställas i tilläggsdokument – som av hävd är hemligstämplade.
Regering och riksdag måste inse att svenska folket inte vill avvika från den kurs som Sverige så framgångsrikt har haft i över 200 år (med undantag för de 15 år svenska soldater stationerade i Afghanistan fört krig under Natos befäl). Det är merparten av det svenska folkets vilja att Sverige ska förbli neutralt och alliansfritt. Värdlandsavtalet med Nato strider mot den viljan. För att gagna fred, säkerhet och nedrustning i världen behöver Sverige i stället öka sitt engagemang i FN utifrån en alliansfri neutralitetspolitik.
Regeringen säger sig vara feministisk och utrikesminister Margot Wallström för en feministisk utrikespolitik. Hon har definitivt skapat många och uppmärksammade rubriker med sina beslut och uttalanden, men på vilket sätt de har en feministisk linje har inte diskuterats. Detta, liksom skälen till att säga nej till Nato, belyser Gudrun Schyman när hon kommer till Bio Roxy lördagen den 13 februari klockan 11.30–13.30.