ETC Göteborg
Debatt: Säg nej till fossil utbyggnad
Dagens ETC
Debatt: Ska vi minska fossila utsläpp måste politiken sätta stopp så att storföretagens kortsiktiga vinster inte får gå före klimatarbetet. Vi måste sluta tillåta utbyggnad av fossil verksamhet och infrastruktur.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Vi i Vänsterpartiet motsätter oss planerna på en importterminal för fossilgas i Göteborg och utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. Fossilbolagen fortsätter sina investeringar trots risken för en klimatkatastrof. Skulle Preem gå vidare med utbyggnaden av oljeraffinaderiet i Lysekil omintetgörs alla koldioxidminskningar sedan 1990 i Västra Götalandsregionen. Tillåts Preem utöka sin verksamhet även i Göteborg samtidigt som Swedegas tillåts ansluta sin anläggning till gasnätet blir utsläppen väsentligt högre än de var 1990, i en tid när utsläppen istället behöver minska mycket på kort tid.
Det går inte att genomföra en omställning till ett fossilfritt samhälle och samtidigt tillåta utbyggnad av infrastrukturen för fossila bränslen. Det är den sortens politik som minskar tilltron på demokratin – ”mera prat räddar inte vårt klimat”. Istället borde fossilbolagen få bekosta åtgärder för att minska de skador deras utsläpp redan orsakat. Lagstiftning och regelsystem behöver utvecklas, men det går att ta ansvar idag. Det handlar om barnens rätt till sin framtid.
Gasinfrastrukturbolaget Swedegas planerar för en storskalig importterminal för LNG, flytande fossilgas. Fossilgasen är tänkt att användas för nya fartyg byggda för LNG, industri och till vägtransporter. Swedegas har ansökt om att ansluta anläggningen till stamnätet för gas, och frågan ligger nu hos regeringen för beslut. Bolaget planerar också att frakta stora mängder fossilgas på väg för vidare transport ut i landet. En anläggning för bunkring till fartyg har satts igång. Bygget av LNG-terminalen har fått EU-stöd. I EU-nämnden var bara Vänsterpartiet emot subventioner till LNG-terminalen.
Den fossilgas som ska importeras kan vara frackad och komma från olika länder. Fracking är en mycket miljöskadlig metod där man med hjälp av kemikalier skapar sprickor i marken och delar av berggrunden sprängs sönder med riskabla utsläpp som följd. Utvinningen kräver också stora mängder vatten. Vänsterpartiet har lagt fram ett förslag om att skifferbrytning och fracking ska förbjudas i Sverige. Flera europeiska länder har förbjudit fracking på grund av riskerna för miljö och hälsa. Ingen analys är presenterad som beskriver klimat- och miljöpåverkan i hela kedjan, från utvinning till förbränning för den gas som är tänkt att användas.
Vänsterpartiets politik är tydlig. Vi ska inte lämna miljöproblem till kommande generationer eller lösa våra miljöproblem genom att orsaka skador för människor i andra länder. Detta ligger också i linje med det ”generationsmål” som antagits av riksdagen. Det är bråttom att utveckla en samhällsplanering som är långsiktig och tar ansvar för kommande generationers livsmiljö. Vi kan inte nöja oss med att hänvisa till lagar och regler som beslutades innan klimatet blev världens ödesfråga. Som politiker har vi ett ansvar för att driva på förändringarna och sätta stopp för miljöskadliga subventioner och fossila satsningar. Politiken är inte utan verktyg. Vi har antagit en klimatlag, vi har en miljöbalk, konventionen om mänskliga rättigheter, nationella och globala mål, och arbetar med att barnkonventionen ska bli lag. Barn och ungas livsmiljö och framtid måste väga tungt.
Regeringen har nu möjlighet att förhindra Swedegas storskaliga planer på expansion av fossilgas, och analysera hur en omfattande import av flytande naturgas skulle påverka omställningen till fossilfria transporter och energiförsörjning. För klimatets skull står vi inför en massiv elektrifiering av fordon. Denna elektrifiering riskerar att fördröjas och motverkas av satsningar på fossil infrastruktur. Ska vi minska fossila utsläpp måste politiken sätta stopp så att storföretagens kortsiktiga vinster inte får gå före klimatarbetet. Vi måste sluta tillåta utbyggnad av fossil verksamhet och infrastruktur.
/ Elin Segerlind (V)
riksdagsledamot, miljö- och
jordbrukspolitisk talesperson
/ Grith Fjeldmose (V)
oppositionsråd Göteborg
/ Gunvor Bergquist (V)
ledamot i miljö- och
klimatnämnden Göteborg
/ Erik Kyrkander (V)
andre vice ordförande i
miljönämnden Västra Götalandsregionen