Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så ska vinstjakt bortfrån äldreomsorgen

”Det är första gången som Stockholms stad väljer att göra en reserverad upphandling för ideella organisationer när det gäller ett vård- och omsorgsboende,” skriver ­debattörerna.

”Det är första gången som Stockholms stad väljer att göra en reserverad upphandling för ideella organisationer när det gäller ett vård- och omsorgsboende,” skriver ­debattörerna.

Bild: Gorm Kallestad/TT

Dagens ETC

Södermalm i Stockholm föreslår upphandling speciellt riktad mot idéburna utförare, detta för att främja kontinuitet, långsiktighet och kvalitet. Med det beslutet bryter vi ny mark, skriver före­trädare för S, V och MP.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På marsmötet i Södermalms stadsdelsnämnd bestämdes att nämnden skulle rekommendera Äldrenämnden i Stockholms stad att driften av ett av våra vård- och omsorgsboenden ska upphandlas enligt en reserverad upphandling för vissa tjänster enligt LOU, lagen om offentlig upphandling.

Med det beslutet bryter vi ny mark. Det är första gången som Stockholms stad väljer att göra en reserverad upphandling för ideella organisationer när det gäller ett vård- och omsorgsboende. Formellt är det äldrenämnden i stan som fattar beslutet men allt talar för att de kommer att gå på vår linje.

Den politiska majoritetens linje i Stockholm innebär bland annat att staden ska främja idéburen äldre­omsorg. Det förstärker ­möjligheten till kontinuitet, långsiktighet och lägger grunden för en förbättrad kvalitet i stadsdelens äldreomsorg.

Sedan 2014 har Södermalm hanterat sex upphandlingar av vård- och omsorgsboenden enligt LOU. I bara ett av fallet har den befintliga utföraren vunnit den nya upphandlingen Det här är inte unikt för Södermalm. Mönstret är detsamma i hela staden. Nya upphandlingar leder till nya utförare. Det är en regel nästan utan undantag.

För oss är det uppenbart att traditionella LOU-upphandlingar av vård- och omsorgsboenden varken befrämjar kontinuitet, långsiktighet eller kvalitet. Vi får en ryckighet, en oförutsägbarhet på ett område där vi behöver det motsatta.

Och det är i ljuset av detta som vi valt att använda oss av den nya lagstiftningen. Den riktar sig mot de idéburna utförarna. De ”vars allmännyttiga syfte bidrar till att uppnå ändamålet med den tjänst som ska tillhandahållas”, det vill säga de organisationer där (den goda) verksamheten är målet.

I ett snävt perspektiv går det att argumentera för att vi därigenom minskar konkurrensen. Vi tror att det snarare är tvärtom. Genom att reservera upphandlingen ger vi små aktörer möjligheten att konkurrera på ett helt annat sätt med de stora jättarna och därigenom bidra till en större mångfald. Det ökar chansen att den som idag bedriver verksamheten också kan få fortsätta göra det imorgon.

En ny spännande resa har börjat.