Hoppa till innehållet

EU

Debatt: Så kan vi stoppa PFAS-skandalerna

Bild: Emanuel Hendal & Shutterstock

Dagens ETC

Det finns cirka 10 000 olika PFAS-ämnen på marknaden varav de allra flesta är helt otestade. Hälsoeffekterna är inte helt utredda. Politiken måste sätta ner foten, skriver Emma Wiesner (C).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Överallt runt omkring oss i vardagen finns kemikalier. Planeten, kroppen och vår mat består av kemiska föreningar, många helt livsnödvändiga, de flesta helt ofarliga och oftast naturliga. Men så finns det kemikalier som är skapade av människan. Dessa har lett till stora framsteg och möjliggjort ett rikt liv här på jorden. Men det finns också baksidor. Kemikalier som är skadliga för planeten och hälsan kan vara förödande, och så finns det kemikalier som helt enkelt aldrig försvinner. 

Ett samlingsnamn för dessa är PFAS, per- och polyfluorerade alkylsubstanser, över 10 000 olika evighetskemikalier. 

Problemen med dessa är många, men ett av de tydligaste är att de aldrig bryts ner i naturen. Naturskyddsföreningens undersökning av kranvatten som publicerades för några veckor sedan visar att PFAS har hittat i nio av tio undersökta dricksvattenprov. Av 19 vattendrag som man undersökte hittades PFAS i samtliga. Slutsatsen är därför att PFAS nu tyvärr förekommer i hela landet. 

Flera studier visar hur exponeringen för PFAS ämnen kan leda till allvarliga hälsorisker för människor och djur. Samtidigt finns omkring 10 000 olika PFAS-ämnen på marknaden varav de allra flesta är helt otestade.

Spridningen av PFAS måste begränsas, hanteringen av PFAS måste ske ansvarsfullt och sanering av naturen måste ta fart. 

Spridningen av PFAS måste begränsas, hanteringen av PFAS måste ske ansvarsfullt och sanering av naturen måste ta fart. Hanteringen av dessa evighetskemikalier har varit naiv. När den nya EU-kommissionen kommer på plats förväntas en översyn av hela EU:s kemikalielagstiftning läggas fram. 

Centerpartiet kommer driva på för att stoppa PFAS-spridningen i EU och införa förbud mot PFAS. Ämnen som människan inte kan hantera, som ackumuleras i naturen och lämnar förödande konsekvenser för kommande generationer. Det är själva definitionen av ohållbart. Politiken måste agera för att få ett stopp på spridningen av PFAS så fort som möjligt. Det är orimligt att allt från sminkföretag till tillverkare återkommande avslöjas med användning av dessa miljöfarliga ämnen. 

I en ny granskning av Kemikalieinspektionen, där 672 kosmetiska produkter kontrollerades förekom miljöfarliga ämnen i över en fjärdedel av de undersökta produkterna. 

Fortfarande har vi inte full vetskap om hälsoriskerna vi utsätter oss för eller i vilken situation vi kommer att befinna oss i om några år ifall PFAS kemikalierna fortsätter att spridas. Det räcker därför inte enbart med ett stopp för PFAS på EU:s inre marknad. Det krävs också tydligare åtgärder mot varor som importeras till EU, när de innehåller giftiga ämnen som är förbjudna inom EU. 

Centerpartiet vill därför även att företag som sålt varor med olagliga kemikalier förbjuds att sälja sina varor i Europa och svartlistas på en EU-gemensam svartlista. Vi vill ställa större krav på e-handelsplattformarna. Det är orimligt att det i dagsläget är konsumenten som själv är ansvarig för att följa EU:s kemikalielagstiftning vid direktköp hos e-handlare. Detta måste ändras så att e-handelsplattformar blir ansvarig importör. Det är nödvändigt för att plattformarna ska ta ansvar för produkter som de återförsäljer. 

Diskussionen om farliga kemikalier sträcker sig även långt utanför PFAS-ämnena. Kemikalieinspektionen varnar konstant för att en stor del av produkterna som säljs i Sverige innehåller förbjudna och giftiga ämnen. Förra året fann Kemikalieinspektionen att 47 procent av alla sålda billiga laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik innehöll så stor mängd farliga ämnen att de inte får säljas inom EU. 

Därför måste även kontrollerna inom EU bli bättre och fler förutsättningar ges för kontroller vid import, exempelvis genom en tullunion. 

Det har nu skett alldeles för många skandaler där människors liv och hälsa riskeras till följd av okontrollerad spridning av farliga ämnen. Det måste få ett slut, politiken måste sätta ner foten. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.