Hoppa till innehållet

Skola

Debatt: Så gör vi för att stoppa utslagningen i skolan

Trots likvärdiga Pisa-reslutat underkänns tio gånger så många barn i Sverige jämfört med Danmark och Finland. En av de största faktorerna är det svenska betygssystemet, skriver debattören.

Trots likvärdiga Pisa-reslutat underkänns tio gånger så många barn i Sverige jämfört med Danmark och Finland. En av de största faktorerna är det svenska betygssystemet, skriver debattören.

Bild: TT

Dagens ETC

Drygt 122 000 unga gick ut nian i somras. Av dem stoppas nästan 20 000 från att gå vidare till gymnasiet. Den nya statistiken från Skolverket bekräftar bilden av en skola där en sjättedel slås ut redan som 15-åringar. Så kan det inte fortsätta, skriver Niels Paarup-Petersen (C), utbildningspolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Totalt har nu över 160 000 elever slagits ut det senaste årtiondet. Sverige är det land i EU som varje år underkänner flest elever i skolan. Här underkänns tio gånger så många barn som i Danmark och Finland. Trots att vi har likvärdiga Pisa-resultat.

En av de starkaste bidragande faktorerna är det svenska betygssystemet, som sätter oerhört höga krav på analys och teoretisk förmåga redan vid lägsta godkända betyg.

Det som kanske är allra mest oroväckande med Skolverkets nya rapport är hur många av eleverna som man långt tidigare hade kunnat fånga upp, men som aldrig fick en chans. Nästan 60 procent av de elever som hade ett F i matematik i årskurs 6 hade även slutbetyget F när de gick ut nian våren 2024. I engelska och svenska är det runt 40 procent.

Att vi i dag tvingar in alla barn i ett och samma skolsystem, där alldeles för många av dem inte har en chans att lyckas – och att vi samtidigt ger dem för lite stöd för att de ska kunna göra det –är en enorm orättvisa.

Det är politikerna som ska ställas till svars, som gång på gång riggar det system som orsakar utslagningen.

Det är inte Sveriges lärare, kuratorer, specialpedagoger, elevassistenter och övrig skolpersonal som bär skulden. De kämpar varje dag för våra barn. Det är politikerna som ska ställas till svars, som gång på gång riggar det system som orsakar utslagningen.

Samtidigt som detta pågår har regeringen låtit den ekonomiska krisen bli en uppsägningskris i den svenska skolan. Enligt Omställningsfonden har 1 282 personer inom välfärdssektorn blivit uppsagda hittills i år, vilket kan jämföras med 959 medarbetare under hela 2023. De mest drabbade yrkesgrupperna är barnskötare, följt av elevassistenter och lärare.

I takt med att resurserna sinar och personal sägs upp, stämplas fler barn som misslyckade av samhället. Förutom att dessa barn har en ökad risk för psykisk ohälsa, så minskar drastiskt möjligheten att få ett första jobb och kunna bidra till vårt gemensamma Sverige.

Trots goda ambitioner om bemannade skolbibliotek, ökad tillgång till läromedel och kunskapslyft, så saknar skolorna ekonomiska förutsättningar för att genomföra sina kärnuppdrag. Regeringen, med Liberalernas ministrar i spetsen, har under hela mandatperioden underfinansierat skolan. Det fortsätter i höstens budget.

Centerpartiets budget innehåller totalt 17 miljarder kronor till skolan. Det är drygt fem miljarder mer än vad regeringen satsar. Fyra miljarder kronor går direkt till att rädda kvar personal som hotas av uppsägning. Ytterligare en miljard öronmärks för att halvera utslagningen och säkerställa att fler barn kan gå vidare till gymnasiet.

Skolan går på knäna. Då duger det inte att skjuta problemet framför sig och strunta i att satsa på det allra mest grundläggande. Att säkerställa att det finns tillräckligt med lärare i klassrummen, som ser varje barn och som ger alla en chans att lyckas.

Ska vi ska stoppa utslagningen i svensk skola behöver vi göra upp med både betygsystemet och skolans finansiering. Regeringens egen utredare har meddelat att han avser föreslå att betyget F skrotas och att betygsskalan görs om i grunden, något Centerpartiet välkomnar. Nu är det upp till bevis för Liberalerna om de orkar ta om hand utredarens förslag, eller om de kommer fortsätta svika eleverna i den svenska skolan.

Kommer Johan Pehrson (L) och Lotta Edholm (L) förmå sina samarbetspartier till att stoppa skolans svältkur och ta itu med utslagningen?

Sveriges lärare och elever förtjänar ett svar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.