Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så agerar den svenska fossilgaslobbyn – jag har läst deras mejl

Olivia Linander, kampanjteamchef på Skiftet.

Olivia Linander, kampanjteamchef på Skiftet.

Bild: Skiftet

Dagens ETC

Mejlväxlingen ger mig bekräftelse på vad jag och mina medarbetare vetat hela tiden, skriver Olivia Linander, kampanjteamchef på Skiftet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nyord brukar leda till stort engagemang och starka känslor. Oftast från vanligt folk som du och jag, som diskuterar orden över frukostbordet. Ibland stannar det där, ibland leder det till upprörda samtal i Ring P1. Men vid årsskiftet kom ett nyordsbeslut som skulle komma att engagera andra än vanligt: lobbyisterna från fossilgasbolagen i Sverige. Jag har läst deras panikslagna mejl till den myndighet som ersatt det grönmålande ordet "naturgas" med huvudtermen fossilgas.

Institutet för Språk och Folkminnen (Isof) fattade vid årsskiftet det glädjande beslutet att fossilgas nu ska vara det huvudsakliga ordet för det fossila bränsle som hittills av myndigheter och företag kallats för “naturgas”. Gasen är en klimatskadlig gas som från utvinning till förbränning har ännu större klimatpåverkan än koldioxid.

Isof menade att ordet fossilgas “fyller det behov av mer genomsynliga termer som uppkommit i takt med våra ökade kunskaper om hur fossila bränslen bidrar till den globala uppvärmningen”. Innan det kallades naturgas, kallades det jordgas. Språket förändras. Helt i sin ordning.

Men för några dagar sedan kom en uppseendeväckande nyhet – imorgon (torsdag) överväger Isof att riva upp namnbytet. När jag pratar med myndigheten visar det sig att omvärderingen kommer efter att de tagit ett möte med gasbranschens lobbyorganisation Energigas.

– Något liknande har aldrig hänt förut, sa Isof till DN om de starka påtryckningarna från gaslobbyn.

Jag har läst en lång mejlkonversation mellan Energigas VD Maria Malmkvist och Isofs språkvårdare. Malmkvist tog en paus i sin julledighet för att både mejla och ringa Isofs språkvårdare, så viktigt var detta för chefslobbyisten.

Hon och Energigas menar i mejlen att ordet fossilgas är förvirrande, och hänvisar till att naturgas används idag i alla officiella dokument. Som om normernas själva existens vore ett argument mot normförändring.

Hon är inget fan av när kunniga språkexperter lyckas bemöta hennes argumentationsteknik, och slänger därför även in den klassiska härskartekniken jag vill prata med dina överordnade! Allra mest intressant är dock när chefslobbyisten upprepar (tre gånger) att ordbytet "får stora konsekvenser för vår bransch."

Mejlväxlingen ger mig bekräftelse på vad jag och mina medarbetare vetat hela tiden. Det gör ont för industrin när de inte kan grönmåla sin verksamhet längre. Språkets makt är stor. Ordet fossilgas skrämmer. Men för en gångs skull är det bara den fossila industrin som behöver vara rädda.

Språkrådet må vara ovana att hantera fossilbolagens lobbyister. Jag är desto mer van. Jag har varit klimatengagerad sedan tonåren och är idag 31 år. Jag har hanterat lobbyister, och jag har hanterat politikernas och allmänhetens naivitet inför deras påtryckningar.

Jag kan höra invändningarna eka i mitt huvud: “Men är de verkligen lobbyister? De är ju bara en branschorganisation… och kolla deras hemsida vad grön och fin den är!”

Nej. När det gäller klimatet kan vi inte vara så naiva längre. Jag vill vara väldigt tydlig med vad vi ser hända nu: Fossilgasbolagens lobbyister gick till språkmyndigheten, de utövade påtryckningar, och det har lett till att en myndighets beslut kan omvärderas imorgon (torsdag).

Energigas representerar svensk gasindustri och enligt deras hemsida arbetar de “för en ökad användning av energigaserna”. Här ingår fossilgas. I sin klimatfärdplan konstaterar Energigas att bara 20% av energigaserna som används i Sverige idag är förnybara.

Ett av de bolag som genom sin medlemsavgift finansierar Energigas lobbyism är Gasum. De har vid upprepade tillfällen importerat rysk fossilgas till Sverige under 2022 och 2023. Ett annat medlemsbolag är Nordion Energi. Deras dotterbolag Swedegas (med samma ledningsgrupp som Nordion) ville öka importen av fossilgas till Sverige för några år sen. De blev stoppade, men la in ett nytt försök igen 2022.

Ersätt “naturgas” med “fossilgas” på de här bolagens hemsidor (och ersätt bilderna på ängar och hav med bilder på dystra pipelines och pumpar) så ser de inte lika gröna ut längre. Och framför allt – deras aktier blir inte längre en lika tilltalande framtidsinvestering. Det är därför bolagens lobbyister nu agerar bakom kulisserna.

Energigas desperata mejlande, där de tar en paus från sin julledighet för att påverka en språkvårdande myndighet, är en barsk påminnelse: Det är dags att bryta med naiviteten inför industrilobbyisterna i Sverige. Såväl allmänheten som myndigheter måste se igenom bolagens grönmålning av sin egen vinstdrivande verksamhet.

Ett fossilt bränsle i gasform ska självklart heta fossilgas. Därför skrev 6 000 personer under vår namninsamling “Det heter fossilgas” under 2022.

Klimatkrisen kräver nya språknormer, och det vet även Isof. När de sannolikt fattar beslutet på torsdag att ha kvar fossilgas som huvudterm, då är det dags för myndigheterna att börja ta ordet i bruk. Alla nya ansökningsformulär och alla nya officiella dokument bör ta hänsyn till dessa ändrade normer, som är helt avgörande.

Kanske slipper då fossilgasbolagen vara så förvirrade när de försöker förstå sig på officiella dokument. Kanske kan Energigas ta sitt nästa lobbymöte med myndigheten Energimarknadsinspektionen, och be dem uppdatera alla processer enligt de nya språknormerna. Kan 2023 då bli mer lättbegripligt för svenska fossilgasbolag?