Opinion
Debatt: Så kapar vi köer på riktigt
Dagens ETC
Höstens val är en folkomröstning om välfärden. Vårt alternativ med stora investeringar för en trygg vård med hög kvalitet i hela landet ställs mot skattesänkningar och privatiseringar som splittrar och försämrar vården.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Den väg Camilla Waltersson Grönvall (M) vill slå in på har redan prövats – och dömts ut. Av personal, av expertmyndigheteter och av Sveriges kommuner och landsting. Den ledde till att den patient som bäst behövde vården inte nödvändigtvis var den som fick den. Vilket strider helt mot vårdens grundprincip – den som mest behöver vård är också den som ska få vård först.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vi väljer att se framåt, i stället för att damma av gamla utdömda förslag. Sedan vi fick väljarnas förtroende i valet 2014 att bilda regering har vi investerat 13 miljarder kronor på kortare vårdköer, mer jämlik cancervård, tryggare förlossningsvård och utbyggd psykiatri. Vi har byggt ut vårdutbildningarna och förbättrat arbets-villkor för personalen för att möta det behov som finns. Och vi är redo att fortsätta satsa också nästa mandatperiod, för det krävs för att möta de utmaningar vården står inför.
Vi vill att vårdens anställda ska få fler kollegor och en bättre arbetsmiljö – för det är personalen som håller operationssalar igång och vårdplatser öppna. Därför har vi satt ett mål på 14 000 fler anställda i vården till 2022, gett ett arbetsmiljölöfte och lovat att öronmärka 400 miljoner för att fler sjuksköterskor ska bli specialistsjuksköterskor.
Vi vill också stärka rätten till fast läkarkontakt. Det bidrar till kontinuitet, trygghet och att man vet vem man ska ringa när man behöver. Och vi har lovat att höja de generella statsbidragen med minst 20 välfärdsmiljarder, av dem kommer sex miljarder gå till landstingen. Det är breda satsningar som kommer alla till del.
Vi ska ha en vård som kommer närmare oss som människor, för det är ett smartare sätt att bygga vården på. Det kan handla om att vårdcentralen kan ha öppet längre, fler anställda eller en bredare kompetens bland personalen. Våra vårdcentraler ska vara den självklara vägen in i vården, oavsett var det gör ont. Vården ska också kunna komma hem till oss, när vi behöver den där. Så skapar vi mer trygghet.
Och vi tror på att tänka klokt när det gäller att kapa vårdköer. Landstingen vet ofta vad som skulle behöva göras för att kapa köerna, men har inte alltid musklerna för att göra det. Därför vill vi socialdemokrater satsa riktade resurser från staten på ett handslag med landsting som har köer, samtidigt som vi ställer krav på motprestation och egen insats av landstingen.
Så kapar vi köer på riktigt.