EU-valet
Debatt: Rösta för djuren i EU-valet
Dagens ETC
Sveriges andel av Europaparlamentets 720 ledamöter må vara blygsam, men det finns potential att som enskild politiker göra stora avtryck. För den som är beredd att göra jobbet finns möjlighet att påverka lagstiftningen hos alla unionens medlemsländer som inkluderar drygt 500 miljoner människor – och miljarder djur.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Man brukar säga att hur väl djur tas om hand säger mycket om ett samhälle, men vad säger då EU:s bristfälliga djurskyddslagstiftning om oss? En union där kycklingars näbbar klipps, grisars svansar stympas, tjurar fäktas, gäss och ankor tvångsmatas för lyxprodukter som foie gras, och där djur transporteras under mardrömslika förhållanden på överhettade lastbilar och omkringdrivande fartyg.
Det utlovades en ny djurskyddslagstiftning som skulle vara i fas med senaste forskningen och som skulle göra EU världsledande på djurskydd, men så blev det inte. Efter brutna löften från EU-kommissionen, som bara levererade smulor av de utlovade förslagen på ny djurskyddslagstiftning, är det mycket som står på spel för djuren under de kommande fem åren. Och eftersom EU-lagstiftning så gott som aldrig går längre än vad enskilda medlemsländer redan har visat är möjligt, riktas blickarna naturligt mot Sverige som i sammanhanget har ett gott anseende i djurfrågorna.
EU:s befintliga djurskyddslagstiftning är en skamfläck och ovärdig en modern och progressiv union. Den tar varken avstamp i befintlig forskning; eller omfattar samtliga relevanta djurslag. Den uppmuntrar inte heller en enkel och enhetlig implementering. Lagstiftningen lämnar tolkningsutrymme och kryphål som gör att det som tolkats som förbjudet i ett land, kan fortsätta som rutin i ett annat.
Lagförslag som skulle röra hållning av djur, slakt och djurskyddsmärkning av livsmedel är uppskjutna på obestämd tid.
Som ett led i Jord till bord-strategin skulle EU-kommissionen gå till botten med problemen. En gedigen översyn inleddes 2020 för att anpassa lagstiftningen efter den senaste forskningen, och samtidigt göra EU världsledande på området. Fyra lagstiftningspaket skulle presenteras i slutet av 2023, men tonen i debatten skruvades upp och efter korruptionsliknande påtryckningar från djurfabrikslobbyn fegade kommissionen ur. Endast svaga förslag om djurtransporter fick se dagens ljus. De lagförslag som skulle röra hållning av djur, slakt och djurskyddsmärkning av livsmedel är uppskjutna på obestämd tid.
Tacksamt nog är alla svenska partier överens om att det är hög tid för EU att höja nivån på djurskyddet, om så inte för djuren så för den svenska konkurrenskraftens skull. Men för mycket står på spel för att det ska anses tillräckligt att klicka på rätt knapp under framtida omröstningar. Det behövs politiker som kan bli ambassadörer för djurskyddsfrågorna och sätta press på EU-kommissionen.
Djurens rätt har i valrörelsen gett kandidater möjligheten att anta löften för djuren, vars sammanställning presenterats på djurensratt.se/eu-val. Dessa löften kommer självklart att följas upp under mandatperioden för de som blir invalda. Politiker ska inte komma undan med att lova runt och hålla tunt.
Nästa mandatperiod är avgörande. Vi behöver en uppställning i Europaparlamentet som höjer sina röster även för de fyrbenta och för de med fjädrar och fjäll. Gör din röst hörd i EU-valet och skicka en djurvänlig kandidat till Bryssel.