ETC Stockholm
Debatt: Riktat stöd för att bygga många fler hyresrätter
ETC Stockholm
Regeringen måste våga stå på sig mot de högljudda förespråkarna av marknadshyror.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
Nu pågår politiska förhandlingar mellan regeringen, oppositionen och Vänsterpartiet om bostadsbristen. Hos oppositionen finns det partier som vill att vi ska införa marknadshyror i Sverige. Men marknadshyror är ingen lösning på bostadsbristen utan kommer göra det ännu svårare att få en hyresrätt. Därför är det oerhört viktigt att regeringen inte går förespråkarna av marknadshyror till mötes nu när många nya bostäder behövs.
Om marknadshyror införs i Stockholm kommer hyrorna i Stockholms län i genomsnitt öka med 40 procent. Allra mest kommer hyrorna öka i innerstan, på vissa platser med över 100 procent. Det visar en rapport från konsultbolaget Ramböll från förra året som handlar om vilken effekt marknadshyror skulle få i Stockholm. Att införa marknadshyror kommer slutgiltigt låsa alla murar kring innerstan och de sista hyresrätterna kommer få nya rikare hyresgäster än de har i dag.
Med dagens bostadsbrist kommer också hyrorna i ytterstan gå upp kraftigt. Ett exempel är Skärholmen där hyrorna kommer öka med över 50 procent. Det kommer leda till att människor som har det svårt på bostadsmarknaden i dag får det ännu svårare. Det är fel väg att gå. Vi behöver bygga många nya bostäder, men det måste vara bostäder som de som i dag saknar en egen bostad har råd med.
Risken finns nu att regeringen, i ett försök att ena partierna i samtalen om bostadsbristen, går med på marknadshyror i nyproducerade bostäder. Det vore mycket dåligt eftersom de flesta människor i så fall inte kommer att ha råd att bo i nybyggda lägenheter. Det kommer bara underlätta för dem med höga inkomster att köpa sig förbi den långa bostadskön. Vad vi i Stockholm behöver är motsatsen – många fler bostäder som människor med låga eller helt vanliga inkomster har råd med.
Regeringen får alltså inte försöka komma överens med de borgerliga partierna till vilket pris som helst. Regeringen måste i stället våga stå på sig mot de högljudda förespråkarna av marknadshyror. De finns i näringslivets lobbyorganisationer, hos fastighetsägarna som har stora pengar att tjäna och i några borgerliga partier. Men de har inte stöd hos medborgarna som behöver en bostad med rimlig hyra.
Det vi i Stockholm behöver från regeringen för att bekämpa bostadsbristen är i stället riktat stöd för att kunna bygga många fler hyresrätter. Förmånliga statliga lån till den som vill investera i hyresrätter är en annan bra åtgärd. Vi behöver också fokusera på en mer industrialiserad produktion av hus så att bostäderna kommer på plats snabbare och så att produktionskostnaderna kan sjunka. På så vis får vi bostäder med rimliga hyror – inte marknadshyror.